BELJAK: “Digitalnom toplomjeru vjeruje se kao i HDZ-u, dakle – ništa”

Predstavnici Restar koalcijije danas su u Zagrebu održali konferenciju za novinare, na kojoj su predstavili dijelove programa svakog od predstavnika koalicije.

Novinare je većinom postavljali pitanja o ustavnosti izbora, odnosno hoće li građani u nedjelju moći iskoristiti svoje ustavno pravo na glasanje.

Krešo Beljak i Davor Bernardić kažu da su vladajući zahtijevali da se izbori održe te je stoga odgovornost sada na njima da i osiguraju uvjete da svi mogu iskoristiti svoje pravo.

“Ne mogu uskratiti pravo glasa nikome. Zbog čega su raspisali izbore? To je bio rizik HDZ-a, a sad bi zabranjivali pojedincima i pojedinkama da glasaju. Ne, ne mogu im to zabraniti. Mogli su izbore održati kada prođe pandemija, sve su mogli. Ali su se nadali da će profitirati na koronakrizi”, rekao je predsjednik HSS-a Beljak, prenosi N1.

Dodao je da je odgovornost na onima koji su inzistirali da se izbori održe u jeku koronakrize. “Sada bi zabranjivali glasovovanje. Siguran sam da oni koji su u samoizolaciji neće izaći, ali oni koji imaju temperaturu 37,2 – ne znači da su zaraženi. Uostalom, jedini relevantan toplomjer je onaj živin kojim se temperatura mjeri pet minuta. A oni digitalni, njima se vjeruje kao i HDZ-u, dakle ništa”, poručio je.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić, pak, dodao je da DIP mora svima osigurati da sve svim osigura pravo glasa.

“Sve se mora urediti da oni koji imaju pravo glasa mogu glasati – to je zadaća DIP-a, To što je dom umirovljenika zatvoren, to ne znači da se štićenicima mora uskratiti pravo glasa. Postoje mjere zaštite i način na koji se ljudi koji provode izbore moraju obući. Sva su rješenja već poznata. To treba DIP zajedno sa strukom odlučiti”, istaknuo je Silvano Hrelja.

Komentiraj