Džihadistička ćelija koja je izvela terorističke napade na Pariz i Bruxelles svoje je naredbe dobivala sa ‘samog vrha’ Islamske države, objavio je u srijedu federalni tužitelj Belgije.

“Znamo da su naredbe došle iz Islamske države, znamo da su došle sa samoga vrha”, rekao je u intervjuu za AFP tužitelj Frederic Van Leeuw. Nije mogao točno odrediti tko je dao naredbe i da li su one došle iz baze u Siriji ili Iraku. Dodao je kako se vodstvo terorističke organizacije stalno selilo kako bi izbjegli zračne napade.

Islamska je država preuzela odgovornost za napade u Parizu 13. studenog prošle godine u kojima je poginulo 130 ljudi, kao i za samoubilačke napade na Bruxelles 22. ožujka ove godine, u kojima je živote izgubilo 32 ljudi. Van Leeuw je rekao kako je napade izvela ista francusko-belgijska ćelija. Istraga, dodaje, još uvijek traje i u Belgiji i Francuskoj.

Francuski izvori za AFP su rekli kako su francuski istražitelji identificirali Oussama Atara, marokansko-belgijskog džihadista iz Sirije, kao koordinatora napada u Parizu i Bruxellesu.

Komentiraj