epa

Belgijski premijer ostaje voditi tehničku vladu

Belgijski kralj Filip prihvatio je u petak ostavku premijera Charlesa Michela i pozvao je njegovu vladu da nastavi vršiti svoju dužnost sljedećih mjeseci do izbora, nakon što je Michel prije nekoliko dana podnio ostavku.

Nakon tri dana konzultacija sa stranačkim čelnicima, palača je objavila izjavu u koji stoji da je kralj ustvrdio spremnost da zajamči da zemlju vodi tehnička vlada do sljedećih izbora, do 26. svibnja.

“Kralj poziva političke čelnike i institucije ponavljajući svoje povjerenje u njih,  da pruže primjeren odgovor na ekonomske, proračunske i međunarodne izazove kako bi ispunili očekivanja naroda, kao što su socijalna pitanja i pitanja okoliša”, objavila je palača.

To nije prva belgijska tehnička vlada. Nakon izbora u lipnju 2010. vladala je tehnička vlada 18 mjeseci dok nije konačno formirana vladajuća koalicija.

Michelova administracija u svojstvu tehničke vlade može se baviti samo hitnim pitanjima.

Moglo bi se dogoditi da zbog toga ne budu odobrene planirane reforme o naknadi za nezaposlene kao i da se ne potvrdi proračun za 2019.

Michel je u utorak objavio u parlamentu da podnosi ostavku, nakon što su socijalisti i zeleni zaprijetili izglasavanjem nepovjerenja njegovoj manjinskoj vladi.

“Donosim odluku da podnesem ostavku i namjera mi je odmah otići kod kralja” da mu je predam, rekao je Michel nakon rasprave u Zastupničkom domu.

Njegova je vlada u izmijenjenom sastavu nastavila s radom kao manjinska nakon što se desničarska stranka N-VA, najveća stranka u njegovoj koaliciji, povukla prije oko dva tjedna zbog spora oko Globalnog kompakta o migracijama Ujedinjenih naroda.

Desničarska N-VA objavila je da povlači svoje ministre iz koalicije nakon što je Michel odbio njihov zahtjev da odustane od potpore takozvanom Marakeškom sporazumu.

Michel je također odbio ideju o prijevremenim izborima.

Komentiraj