Belgijska policija spriječila prosvjede u Bruxellesu

Deseci stanovnika preventivno su u nedjelju uhićeni u Bruxellesu da bi se spriječilo organiziranje dvaju anti-covid prosvjeda koje su vlasti ranije zabranile, rekao je AFP-u glasnogovornik lokalne policije.

“Zasad smo priveli gotovo dvjesto osoba”, većinom nedaleko od glavnog željezničkog kolodvora belgijske prijestolnice, potvrdio je glasnogovornik.

“Trg ispred središnjeg kolodvora, gdje se okupilo najviše prosvjednika, morali smo evakuirati”, dodao je.

Među okupljenima su bili i navijači nekoliko belgijskih nogometnih klubova.

Policija rastjerala prosvjednike

Osim na okupljanje na glavnom željezničkom kolodvoru, demonstranti su putem društvenih mreža pozvani da se okupe i blizu Atomiuma, gdje je stiglo nekoliko desetaka ljudi.

“Podsjećamo vas da ne postoji odobrenje za vaš dolazak ni za prosvjede u nedjelju”, objavila je briselska policija na Twitteru.

“Svi oni koji ipak odluče danas prosvjedovati u Bruxellesu bit će u tome spriječeni tako što ćemo ih pokušati odvratiti od okupljanja, a bude li potrebno, i službeno ćemo ih privesti”, stoji u policijskom tvitu.

U Belgiji je od ožujka 2020. evidentirano više od 20 tisuća smrtnih slučajeva koji su posljedica zaraze koronavirusom.

Belgijske su vlasti nedavno odlučile zabraniti sva putovanja u zemlju i izvan nje do 1. ožujka, osim ako su ona potrebna.

Već gotovo tri mjeseca u Belgiji je na snazi djelomično zatvaranje, a od 22 sata do 6 sati na snazi je policijski sat. Škole su otvorene, no zatvoreni su kafići, restorani, kazališta, i sportski objekti.

Komentiraj