Belgija stavila dvije hrvatske županije na crvenu listu

 

Belgija je dodala Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju na crvenu listu područja iz koji se putnici pri dolasku u Belgiju moraju obvezno testirati ili samoizolirati na 14 dana zbog opasnosti od širenja koronavirusa, prenosi Večenji list.

Hrvatska je, kao država, na zelenoj listi belgijskih vlasti, ali ove su dvije županije prvi dijelovi Hrvatske koji su dodani na belgijsku crvenu listu.

Belgija ima i narančastu listu, koja označava područja u koja se može putovati, ali se pri povratku u Belgiju savjetuje (ne obvezuje) putnike da se konzultiraju s liječnikom ili samoizoliraju ako imaju simptome koji bi mogli upućivati na Covid-19.

Trenutno su na belgijskoj narančastoj listi i Grad Zagreb i većina hrvatskih županija: Zagrebačka županija, Bjelovarsko-bilogorska, Virovitičko-podravska, Osječko-baranjska, Brodsko-posavska, Vukovarsko-srijemska, Požeško-slavonska, Karlovačka, Sisačko-moslavačka, Ličko-senjska, Zadarska, Primorsko-goranska, Istarska, Varaždinska i Dubrovačko-neretvanska.

Tako su na belgijskoj zelenoj listi, od hrvatskih županija, ostale samo Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka i Međimurska.

Svatko tko ulazi u Belgiju mora prije putovanja ispuniti online formular u kojem mora navesti gdje je sve boravio tijekom putovanja u posljednjih desetak dana.

Komentiraj