Belgija: Srce omiljenog gradonačelnika Verviersa će biti vraćeno u fontanu na gradskom trgu

Screenshot YouTube

Pierre David je bio prvi i vrlo omiljen gradonačelnik belgijskog grada Verviersa. Povjesničar i građanin Verviersa, Louis-Bernard Koch, je za medije otkrio kako je David bio poštovan među bogatijim i siromašnim stanovnicima, jer im je pružio mogućnost stanovanja i brinuo je o njihovoj dobrobiti. Njegovo desetogodišnje upravljanje tada industrijskim gradom završava 1839. godine, tragičnom nesrećom i preranom smrti.

Gradonačelnik je bio toliko omiljen da su mu liječnici tri dana nakon smrti izvadili srce i spremili ga u posebni prozirni tuljac. Skupljao se novac za izgradnju spomenika gradonačelniku, no nakon 44 godine tuljac je nestao. Tijekom prošlogodišnjih radova na jednom od gradskih trgova srce je pronađeno iza jednog kamena u ukrasnoj fontani, radnik ga pronašao dok je vadio kameni dio. Nalazilo se u bakrenoj škrinjici sa natpisima. Tada je to bila velika vijest.

Sada je 250 godina staro ljudsko srce iz ukrasne fontane snimljeno modernim rendgenskim aparatom. Srce gradonačelnika je izloženo u gradskom muzeju, ali će ove jeseni biti vraćeno u fontanu. Ističe se kako je to bila želja stanovnika grada u to davno doba.

Komentiraj