BELGIJA Policija traga za pomagačem Abdeslama, koji je izradio bombaške prsluke za pariške napade

EPA/LAURENT DUBRULE

Belgijska je policija u ponedjeljak objavila kako su identificirali pomagača Salaha Abdeslama – DNK analizom otkriveno je kako se radi o Najimu Laachraouiju. Njegov DNK pronađen je u kući u Auvelaisu, kao i u stanu u predgrađu Bruxellesa Shaerbeeku. Njegov DNK pronađen je i na najmanje dva bombaška prsluka koja su korištena u terorističkim napadima na Pariz u studenom prošle godine, jedan u napadu na Bataclan, jedan u napadu na Stade de France.

Laachraoui je još uvijek u bijegu, a belgijska policija intenzivno traga za njim. Vjeruju da je Laachraoui, koji je koristio ime Soufiane Kayal, napravio bombaše prsluke. Vjeruje se kako je Laachauoi studirao elektrotehniku u katoličkoj srednoj školi u Shaerbeeku te da je diplomira 2012. godine. Poznato je da je već 2013. godine otputovao u Siriju, a od 2014. godine za njim je rapisan međunarodni uhidbeni nalog.

EPA/BELGIUM FEDERAL POLICE
EPA/BELGIUM FEDERAL POLICE

Bio je jedan od putnika u iznajmljenom automobilu kojim je Bataclan prošle godine u dva navrata putovao u Budimpeštu. Drugi putnik, Mohamed Belkaid, ubijen je u policijskoj raciji u Bruxellesu 15. ožujka.

Slagalica nije dovršena

Belgijski federalni tužitelj Frédéric van Leeuw rekao je kako još uvijek nisu ni blizu rješavanja slagalice pariških terorističkih napada. “Imamo dosta dijelova slagalice, a posljednjih su dana neki od njih pronašli svoje mjesto”, kazao je dodajući kako još uvijek ne znaju gdje je boravio Abdeslam od povratka u Bruxelles i uhićenja u petak.

Abdeslamov odvjetnik Sven Mary rekao je kako njegov klijent u potpunosti surađuje s vlastima te kako je uvjeren kako će ga u nekom trenutku izručiti u Francusku. “Surađuje. Ne koristi pravo na šutnju. Vjerujem da je od ogromne važnosti za istragu. Rekao bih da je čak zlata vrijedan”, rekao je Mary.

Otkrio je i kako je njegov klijent odahnuo kada je uhićen nakon četiri mjeseca bijega. “Sretan sam što je gotovo. Nisam to više mogao podnijeti”, bile su prve riječi Abdeslama nakon uhićenja u četvrti u kojoj je odrastao.

Abdeslam se trenutno nalazi u zatvoru u Bruggeu, te je stalno u samici. Iz istog su zatvora trojica zatvorenika 2009. godine uspjela pobjeći helikopterom. U isto se zatvoru nalaze i dvojica Abdeslamovih poznanika – Mehdi Nemmouche, koji je ubio četvero ljudi u Židovskom muzeju u Bruxellesu 2014. godine te Mohamed Amri, koji je automobilo pokupio Abdeslama dan nakon pariških napada i odvezao ga u Bruxelles.

Abdeslam planirao napade u Bruxellesu?

Ministarstvo vanjskih poslova Belgije objavilo j eu ponedjlejak kako im je Abselam rekao da je bio spreman započeti nove terorističke napade u Bruxellesu. Vlasti su te navode shvatile vrlo ozbiljno, jer je u racijama pronađen velik broj oružja i primjetili su veliku mrežu islamista koja se organizirala oko Abdeslama.

Abdeslamova uloga u pariškim napadima još uvijek nije sasvim jasna. Sumnjiči ga se da je pomagao u protizvodnji eksploziva, najmu automobila i skrovišta, kao i prijevozu militanata Islamske države koji su počinili napade.

EPA/YOAN VALAT
EPA/YOAN VALAT

Navodno je rekao tužiteljima kako je planirao izvesti samoubilački napad ispred Stade de Francea, ali je odustao u posljednji trenutak. Njegov je odvjetnik najavio i tužbu protiv Francuske, jer je parišku tužitelj otkrio detalja ispitivanja javnosti.

Francuzi žele spriječiti Abdeslama da izvrši samoubojstvo

Francuski predsjednik Francois Hollande i ministar pravosuđa Jean-Jacques Urvoas u ponedjeljak su u Elizejskoj palači primili skupinu obitelji žrtava pariškog terorističkoj napada. Otac jedne od žrtvi poručio je kako će Francuska poduzeti sve mjere da Abdeslam počini samoubojstvo kako bi mu se moglo suditi u Francuskoj.

“Trebat će jedna tjedan, dva tjedna ili tri mjeseca, ali on će doći ovdje i moći ćemo mu postaviti pitanja”, rekao je Jean Reinhart, odvjetnik žrtvava napada u Bataclanu.

EPA/BELGIAN FEDERAL POLICE
EPA/BELGIAN FEDERAL POLICE

Komentiraj