Navodni počinitelj “terorističkog napada” u utorak navečer u Bruxellesu identificiran je, izjavio je u srijedu belgijski ministar unutarnjih poslova Jan Jambon ne otkrivajući njegov identitet.

“Identitet terorista je poznat. Uspjeli smo ga identificirati”, izjavio je Jambon na belgijskog javnoj radio-televiziji RTBF. No, nije iznio više detalja o identitetu tog muškarca kojega su usmrtili belgijski vojnici nakon eksplozije u kojoj nije bilo žrtava.

Upitan o mogućnosti da bomba koju je prenosio počinitelj nije zapravo eksplodirala, ministar je odgovorio: “Jasno je da do velike eksplozije nije došlo”.

No, “ne mogu iznijeti više detalja”, ponovio je on.

Jambon je dao naslutiti i da su premetačine u tijeku. “Jasno je kad se provodi istraga, a poznato je da su jedan od elemenata istrage premetačine”, kazao je on.

Do eksplozije je došlo u utorak navečer u hodniku željezničke stanice Bruxelles-Central. Izazvao ju je muškarac kojega su vojnici “neutralizirali”, a o njegovoj je smrti izvješteno ubrzo nakon ponoći.

Napad, u kojemu nije bilo žrtava i za koji nitko za sada nije preuzeo odgovornost, belgijsko federalno tužiteljstvo smatra terorističkim činom.

Prema svjedocima, čini se da je čovjek povezan s džihadom jer je prije eksplozije izvikivao povik “Allah Akbar” (Alah je velik).

Izgred se događa u okolnostima džihadističkih terorističkih napada u Europi, napose u Velikoj Britaniji i u Francuskoj.

Dana 22. ožujka 2016. pripadnici organizacije Islamske države (IS) raznijeli su se u podzemnoj željeznici i u zračnoj luci u Bruxellesu, usmrtivši 32 osobe.

Komentiraj