BEETHOVENplus: Festival obilježava 250 godina od rođenja velikog skladatelja i prikuplja novac za obnovu zgrade HGZ-a

 

Hrvatski glazbeni zavod od 14. so 24. rujna u Velikoj dvorani HGZ-a organizira veliki donatorski koncert ‘BEETHOVENplus’, kojim se obilježeva 250 godina od rođenja Ludwiga van Beethovena te se prikupljaju sredstva za obnovu zgrade stradale u potresu.

“Malo je reći da smo zahvalni Kajani Pačko i svim umjetnicima koji daruju svoje izvedbe! Nevolje koje su pogodile HGZ – od prekida rada zbog pandemije, preko potresa pa sve do poplave koja je uništila podrumske prostorije u kojima se čuvao arhiv, izazvale su veliku krizu, nezapamćenu u gotovo 200 godina postojanja naše udruge. Umjetnici nam svojom plemenitošću daju snagu da nastavimo dalje i ne posustanemo”, izjavila je predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković.

Violončelistica Kajana Pačko koja od 2015. predaje na Hochschule für Musik und Theater “Felix Mendelssohn Bartholdy” u Leipzigu pokrenula je već drugu akciju za obnovu HGZ-a. Nakon uspješnog online koncerta na kojem su uz nju nastupali pijanistica Martina Filjak i gitarist Petrit Çeku na kojem je Rotary E-klub Hrvatska skupio značajna sredstva za obnovu HGZ-a, Pačko se sada organizacije i umjetničkog ravnateljstva donatorskog festivala BEETHOVENplus.

Kako navode iz HGZ-a, festival će se održati u dvorani HGZ-a, ali i online. Sukladno epidemiološkim mjerama u Velikoj dvorani će biti postavljena sjedeća mjesta, na ulazu će biti osigurani dezinficijensi i mjerenje temperature te popisivanje posjetitelja.

Festival okuplja vrhunske umjetnike te mlade glazbene nade, a priprema se i poseban program za djecu od 5 – 12 godina „Dobro jutro, gospodine Beethoven!“ koji će najmlađima približiti lik i djelo glasovitog skladatelja. Svečano otvaranje je 14. rujna koncertom na kojem će Festivalskim orkestrom ravnati maestro Ivan Repušić i nastupiti pijanistica Martina Filjak. Do 24. rujna na pozornici u HGZ-u publiku će svojim izvedbama oduševljavati Papandopulo kvartet, Petrit Çeku, Krešimir Stražanac, Danijel Detoni, Zita Draušnik, Nadia Varga Modrić, Vid Veljak, Dora Iveković, Branimir Pustički, Petra Gilming, Latica Anić, Krešimir Starčević, Kajana Pačko, Glazbaonica ljubav, Ivan Krpan, Martin Krpan, Klavirski trio Eusebius, Glazbena škola Pavla Markovca i Zagrebački puhački trio.

Za live streaming koncerata brinut će se Marko Pletikosa, Pero Mihojević i Tomislav Felbar.

Komentiraj