Bedeković: “Obiteljsko nasilje je potrebno prijaviti, susjedi i prijatelji ključni…”

Ministrica za demografiju i socijalnu politiku Vesna Bedeković apelirala je u srijedu na potrebu prijavljivanja nasilja kazavši da se u uvjetima koronavirusa povećava rizik od nasilja u obitelji.

“Za nasilje nema opravdanja, nasilje je potrebno prijaviti”, poručila je Bedeković na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite splitsko-dalmatinske županije.

Ustvrdila je da postoji pojačan rizik od obiteljskog nasilja u uvjetima izolacije ili samoizolacije  uslijed epidemija koronavirusa, dodavši da su svi Centri za socijalnu skrb dobili jasne upute kako reagirati.

“I u vrijeme kada nismo u razdoblju epidemije koronavirusa, postupanje u slučaju nasilja odvija se žurno i bez odgode”, kazala je.

Posebno je apelirala na nužnost prijave nasilje od strane susjeda i društvene zajednice, s obzirom da mnoge žrtve u uvjetima izolacije nemaju uvjete prijaviti nasilje.

“Tu ključnu ulogu tu imaju susjedi, prijatelji, svi oni koji žive u zajednici, svi oni koji osjete, primjete, posumnjaju u bilo koju vrstu obiteljskog nasilja ili nasilja nad djecom, pozivam ih da ih prijave policiji i Centru za socijalnu skrb”, poručila je Bedeković.

Upitana je li potrebno provoditi testiranje osoba koje ulaze u sigurne kuće, Bedeković je kazala da je pri svakom dolasku na smještaj u instituciju socijalne skrbi, bilo da se radi o domovima za djecu, sigurnim kućama i drugim ustanovama, potrebno provesti test na koronavirus, ali i osigurati prostor za 14-dnevnu samoizolaciju korisnika.

Komentiraj