BEDEKOVIĆ: “Još dvoje štićenika splitskog doma je zaraženo, to je ukupno 50 ljudi”

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković jutros je u emisiji ‘Dobro jutro Hrvatska’ kazala da je u splitskom Domu umirovljenika zaraženo 50 osoba – 42 štićenika i osam djelatnika.

Dvoje korisnika doma je u težem stanju i na kisiku, ali ne i na respiratoru.

“Razgovarala sam s Capakom i Berošem i svi smo se pitali koji su putevi ulaska virusa. Prema epidemiološkoj slici postoji mogućnost da je virus ušao preko zaposlenika. Jedna od preporuka je bila da se zaposlenici dijele u dvije skupine i da se svaka dva tjedna mijenjaju. Koliko god mi to željeli, ne možemo hermetički zatvoriti domove”, rekla je Bedeković.

“Cijeli kat je dezinficiran, štićenici su premješteni u bolnicu. To će se morati primjenjivati i u drugim domovima. U domovima za starije je svaka temperatura znak za alarm i u vrijeme kad nije epidemija koronavirusa jer se radi i inače o ljudima koji su osjetljiviji. Ako je bila situacija da je temperatura već ranije bila, moralo se reagirati. Tu ključnu ulogu ima brzina reakcije. Kada se pojavi povišena temperatura, mora doći liječnik i prema protokolu obavijestiti epidemiologa”, komentirala je Bedeković kako bi se trebalo postupati u domovima.

“Prema podacima koje nam daje Krizni stožer zaraza je ušla i u psihijatrijsku bolnicu”, rekla je ministrica.

Komentiraj