BEDEKOVIĆ: “Ako se pokažu nepravilnosti u Splitu, odgovoran je ravnatelj Doma”

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković jutros je u emisiji Hrvatskog radija ‘U mreži prvog’ potvrdila jučerašnju informaciju da je 10 od 49 evakuiranih korisnika Doma za starije i nemoćne u Splitu pozitivno na koronavirus.

Govoreći o lancu odgovornosti zbog situacije u splitskom domu Bedeković je kazala da se radi o decentraliziranom domu, osnivač mu je Splitsko-dalmatinska županija.

“Svim pružateljima usluge u sustavu brige za starije i nemoćne, njima oko 700, jasno im je poslana preporuka i uputa o postupanju. Prva preporuka i uputa je išla 27. veljače, a radilo se o zabrani posjeta domovima. Preporuku smo ponovili i nadogradili 13. ožujka o zabrani posjeta te ponašanju zaposlenika. Potom je 25. ožujka Nacionalni stožer izdao mjere koje se tiču rada u ustanovama u sustavu socijalne skrbi, a posebno u domovima za stare i nemoćne. Ta odluka sadrži i obvezu izvještavanja na dnevnoj bazi ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku”, rekla je ministrica.

Naglasila je da se čini sve da do ovakvih slučajeva više ne dođe.

“Svi domovi moraju svaki dan podnijeti izvješće do 19 sati o svim novonastalim situacijama, uključujući i sumnju na koronavirus, izjavila je ministrica. Dodaje da je jučer počeo epidemiološki izvid, sagledavanje situacije čitavog lanca postupanja. Ako se pokažu nepravilnosti, jasno se zna odgovornost ravnatelja”, poručila je.

Bedeković je odgovorila da krizni tim u ministarstvu ne ide spavati i ne spava.

“Krizni tim u ministarstvu funkcionira već tri puna tjedna. Na dnevnoj bazi se izmjenjuje šest ljudi i neprestano sve provjerava. Još 18.3 sam poslala zahtjev svim županijama da nam dostave podatke o svim starim i nemoćnim osobama i to ne samo o onima koji žive u domovima, nego i onim starim ljudima koji žive sami kako bismo došli do njih radi eventualne pomoći u uvjetima epidemiološke krize”, dodala je, prenosi HRT.

Komentiraj