Becky Hammon će biti prva glavna trenerica u NBA, pogotovo sada nakon titule s Las Vegasom

Kad su na kraju NBA sezone 2020/21 Boston Celticsi tražili novog trenera, mediji i navijači su spekulirali kako Becky Hammon, tadašnja asistentica Gregga Popovicha u San Antoniju, ulazi u najuži krug kandidata za nasljednika Brada Stevensa. Ipak, nije se dogodilo, Hammon nije postala prva žena na poziciji glavnog trenera jedne NBA momčadi a posao je dobio njen nekadašnji suradnik iz Spursa – Ime Udoka je od 2012. do 2019. također bio Popovichev asistent.

Naravno, čim je obznanjeno kako je Udoka suspendiran za sljedeću sezonu zbog „neprikladnog odnosa sa zaposlenicom iste franšize“ dio navijača Celticsa odmah se sjetio Hammon, međutim ako su joj prošlog ljeta šanse za klupu Bostona bile male, sada nisu ni postojale – klub je odmah odlučio da će Udokin asistent Joe Mazzula biti unaprijeđen na poziciju glavnog trenera.

Ipak, opći je stav svih koji prate NBA ligu da je samo pitanje vremena kad će Becky Hammon postati prva žena u statusu glavnog trenera nekog od klubova a upravo završena WNBA sezona dala im je još više temelja za takav stav.

Las Vegas Aces su sredinom rujna osvojile svoju prvu WNBA titulu a Becky Hammon je postala prva trenerica, uključujući i muškarce, koja je u svojoj debitantskoj sezoni osvojila prvenstvo.

Za 45-godišnju Becky Hammon se baš i ne može reći da je bila predodređena za velike stvari. Niti kao igračici a niti kao trenerici nitko joj nije davao velike šanse. Išla je okolnim putevima, duljim, ali na kraju, slađim putevima.

„Svaka teška situacija kroz koju sam prošla je izgradila u meni nešto što mi je trebalo. Takve situacije u trenucima kad se događaju su teške i ružne međutim one vam donose iskustva potrebna za život, i kad-tad će vam pomoći“, rekla je Hammon.

Visoka tek 168 cm, nitko je u mlađim danima nije doživljavao kao perspektivnu igračicu, međutim njen fanatizam za košarkom nije priznavao takve ocjene. „Igrati košarku za mene je kao disati“, znala je često reći. Odrastala je u Južnoj Dakoti igrajući svakodnevno satima košarku sa starijim bratom a priključivao se i otac koji je s njima igrao na koljenima. Nakon nekog vremena roditelji su uz koš pored kuće stavili rasvjetu kako bi mogla igrati i kad padne noć. „Nisam bila visoka pa sam naučila da moram glavom pobjeđivati suparnice“. Kao srednjoškolka u Južnoj Dakoti postala je all-time najbolja u koševima, asistencijama i ukradenim loptama i srednjoškolska igračica godine spomenute države. Dobila je stipendiju za Colorado State i tamo postala all-time vodeća u koševima, asistencijama i tricama.

Nakon diplome na Coloradu nadala se da će biti draftirana u WNBA, međutim nije se dogodilo, i dalje su je smatrali preniskom i ne-atletičnom za tu razinu košarke. Nije se predala, otišla je u New York Liberty i kroz trening kamp se izborila za, bilo je to 1999. godine, ugovor od 25 tisuća dolara. Liberty je tada imao jaku WNBA ekipu a Hammon je polako napredovala i 2003. postala članica prve petorke. Četiri godine kasnije prešla je u San Antonio Stars za 95 tisuća dolara godišnje, to je tada bio maksimalni WNBA ugovor. Istovremeno stigla joj je ponuda iz Moskve, CSKA je nudio dva milijuna dolara za četiri sezone, uz dodatak da bi Hammon trebala uzeti rusko državljanstvo. Potpisala je a ubrzo zatim, nakon što nije pozvana u širi krug reprezentativki za Igre u Pekingu 2008., odlučila je pozitivno odgovoriti na ruski poziv u reprezentaciju. „Ovo je košarka a ne hladni rat“, odgovarala je Hammon na pitanja, ali nije pomoglo. U SAD-u su je doživljavali kao izdajicu, nakon što su Amerikanke u polufinalu Pekinga pobijedile Ruskinje Lisa Leslie, najveća američka košarkaška zvijezda, se odbila rukovati sa Hammon. Ipak, na dodjeli medalja, dok je sa Ruskinjama bila na podiju kao trećeplasirana, za vrijeme intoniranja američke himne držala je ruku na srcu.

Četiri godine kasnije, čekajući let iz Atlante za San Antonio, kojim se vraćala sa Igara u Londonu na kojima je još jednom igrala za Rusiju, šesterostruka WNBA All-star igračica Hammon je srela Gregga Popovicha. Kako to inače u životu zna biti, slučajni susreti ponekad donesu nešto veliko. I Popovich je čekao let za San Antonio. Susret se pretvorio u razgovor koji je trajao do momenta slijetanja u Texas.

Godinu dana kasnije Hammon je prekinula karijeru nakon što su joj popucali ligamenti koljena. Odlučila se javiti Popovichu i zamoliti ga da joj dopusti biti na treninzima Spursa kako bi pratila njegov rad i nešto naučila. Pristao je.

Dolasci na treninge uskoro su se proširili i na sudjelovanje u pripremama utakmica i video-analizama. „Imala je samopouzdanje ući u raspravu sa mnom o raznim detaljima, na primjer o stvaranju prostora i protoku lopte“, prisjeća se Popovich koji joj je u ljeto ponudio ugovor i poziciju asistenta. Hammon je tako postala prvi full-time ženski trener u četiri američka najpopularnija sporta. Godinu kasnije San Antonio joj je povjerio vođenje njihove momčadi na Ljetnoj ligi a Spursi su tada osvojili titulu pa je Hammon, naravno, postala i prva žena s titulom osvajača Summer League. Sljedeće sezone postala je prva žena u trenerskom timu NBA All-star momčadi. Predzadnjeg dana 2020. godine u porazu Spursa 121-107 od Lakersa, nakon što je Gregg Popovich isključen, Hammon je postala prva žena u povijesti lige u statusu prvog trenera, makar to bilo tek privremeno, za vrijeme trajanja jedne utakmice.

Bill Laimbeer je nakon četiri godine vođenja Las Vegas Acesa krajem 2021. postao bivši a Becky Hammon je prihvatila novi izazov i zamijenila ga na klupi franšize koja postoji 26 godina a koja je prethodna dva puta igrala u finalima. Potpisala je Hammon rekordni ugovor od čak milijun dolara, ali opravdala je svaki cent. Aces su postale prvakinje, Hammom je postala prva debitantica osvajačica i titule i – prva ruska trenerica s WNBA titulom.

Komentiraj