Bečko groblje Wiener Zentralfriedhof jedno je od najvećih u Europi

Dana 1. studenog 1874. godine, na Dan svih svetih, počeli su ukopi na jednom od najvećih europskih groblja – bečko Wiener Zentralfriedhof. To groblje s površinom od gotovo dva i pol četvorna kilometra i oko 330.000 grobnih mjesta s oko tri milijuna preminulih jedno je od najvećih groblja u Europi. Osim što je najveće, bečko groblje se može pohvaliti i povećom listom poznatih osoba iz prošlosti koje tamo počivaju.

Sam naziv “središnje” bečko groblje ne upućuje na središnju gradsku lokaciju, nego na važnost groblja za tadašnju Habsburšku monarhiju. Ono se nalazi na povećoj udaljenosti od samoga grada Beča, a toliko je veliko da ima i svoj sustav tramvajskog i autobusnog prijevoza. Napravljeno je na tako velikoj udaljenost (20 minuta autobusom od ruba samog Beča), jer su tadašnje vlasti mislile da će se Beč širiti u budućnosti i postati jedan od najvećih gradova. Ipak, nisu mogli predvidjeti raspad Habsburške monarhije.

Još jedna bitna oznaka je da je središnje bečkog groblje mjesto svih svjetskih religija, iako kršćani čine najveći dio. U prvih stotinu godina, groblje je među građanima bilo nepopularno zbog prevelike udaljenosti od grada, a gradske vlasti su napravile sve da ga učine atraktivnijim. Posvuda po groblju možete pronaći počasne grobove, velike skulpture anđela, zanimljivih spomenika slavnim preminulim… sve to središnje bečko groblje i dan danas čini turističkom atrakcijom.
Od poznatih ljudi koji tamo počivaju, spomenut ćemo samo neke: Beethoven, Schubert, Brahms, Johann Strauss mlađi…

Komentiraj