Braillevo pismo već desetljećima predstavlja najbolje rješenje za slijepe i slabovidne, još uvijek nije prilagođeno današnjem vremenu modernih tehnologija. Brajevi retci skupi su, komplicirani i glomazni.

Bečki start-up ‘Tetragon’ koji djeluje kao dio bečkog Tehničkog sveučilišta pozabavio se upravo tim problemom i nedavno predstavio jedno pomalo drugačije rješenje.

Pitanje optimalnog Brajevog retka do sada nije riješeno na adekvatan način. Svi dosadašnji koncepti nisu bili održivi. Neki su imali visoku potrošnju struje, drugi su bili neprenosivi ili tehnički komplicirani pa samim tim i jako skupi. Novi uređaj, koji je tehnički jednostavan i mali, trebalo bi biti dosta povoljniji od sličnih proizvoda koji su se do sada mogli naći na tržištu.

Novu ideju razvio je Wolfgang Zagler, umirovljeni profesor s Tehničkog sveučilišta, zajedno s dvojicom nekadašnjih studenata, Mchaelom Tremlom i Dominikom Busseom.

Napravili su uređaj u obliku pokretnog prstena koji se kažiprstom dodiruje s unutarnje  strane i povlači preko papira kao kompjuterski miš. Pri svakom pokretanju prstena stvaraju se nova slova.

“Koncept je već patentiran, a u narednom dijelu razvoja bavit ćemo se materijalom za izradu uređaja, pokretačima koji imaju malu potrošnju struje i optimalnim ergonomskim i taktilnim rješenjem. Uvjereni smo da ćemo proizvod moći ponuditi po cijeni pametnog telefona“, izjavio je profesor Wolfgang Zagler prilikom predstavljanja svoje inovacije.

Komentiraj