Fasada bečkog Ringturma u kojem se nalazi centrala koncerna Vienna Insurance Group (VIG) i ovog će ljeta, po deseti put, biti ukrašena umjetničkim djelom. Ovog puta riječ je o djelu ‘Predviđanje’ srpskog umjetnika Mihaela Milunovića.

Milunovićevo umjetničko djelo pak predstavlja kulturološki dijalog između Austrije i Srbije. Prevladavaju dva motiva: plava planina i crveni autobus koji pokušava osvojiti vrh.

“Važan mi je pojedinac u odnosu na grupu, njegova težnja za transcendentnim. Crveni autobus, koji se kreće prema vrhu alegorijski je prikaz solidarnosti i izdržljivosti, osobina koje su neophodne da bi se osvojio vrh. Antena na vrhu planine simbolizira dijeljenje pozitivne energije s drugima”, objasnio je Mihael Milunović.

Prije dvije godine fasadu te iste zgrade krasilo je djelo ‘Ljetne igre’ mlade hrvatske umjetnice Tanje Deman. Glavni motiv 63 metra dugačke instalacije bila je utopija ljetne svježine i odmora. Inspirirana raznolikim vodenim krajolicima Grada Beča, Tanja Deman u urbanu gradsku džunglu transportirala je tada tekući i mekan prijelaz između umjetno stvorenog i prirodnog pojavnog oblika vode.

‘Predviđanje’

Komentiraj