Gruppo Intesa, vodeća talijanska bankarska grupacija i većinski vlasnik Privredne banke Zagreb, zatražila je nedavno da se posebno prate sva zbivanja vezana uz Božu Prku u Hrvatskoj. Ta je talijanska kuća to izvela u sofisticiranoj akciji u kojoj su zaobiđene sve tvrtke koje s PBZ-om inače u Hrvatskoj surađuju po pitanju odnosa s javnošću. Za tu specijalnu operaciju Gruppo Intesa angažirala je bečku komunikacijsku tvrtku Chapter 4. Ta bečka kuća zastupa vodeću svjetsku PR i komunikacijsku mrežu Burson-Marsteller u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Chapter 4 angažirao je u Hrvatskoj svoje podizvođače kako bi pratili sve što mediji objavljuju o Boži Prki. Prka se nedavno našao u središtu pozornosti otkad je Nacional objavio da je ministar financija prijavio prijetnju koju mu je objavio jedan od hrvatskih vodećih bankara, dok je “RTL Direkt” prvi objavio da je Lalovcu prijetio upravo predsjednik uprave PBZ-a Božo Prka. Prka je Lalovcu, u Kabinetu ministra financija, otprilike rekao: “Pripazi malo gdje ćeš raditi nakon što napustiš ministarsku funkciju!” Prka je, po svemu sudeći, nervozno reagirao zato što su zaposlenici Službe za otkrivanje poreznih kaznenih djela, po Lalovčevu nalogu počeli ispitivati porijeklo imovine nekolicine vodećih hrvatskih bankara. Radi se o čelnim osobama najvećih domaćih banaka. Tvrdi se da je Lalovac dao nalog da porezni istražitelji praktički ispitaju je li privatna imovina vodećih hrvatskih bankara srazmjerna visini njihovih prijavljenih primanja.

Osim toga, Lalovac je zaposlenicima Službe za otkrivanje poreznih kaznenih djela, dao i nalog da temeljito istraže neke aspekte poslovanja banaka u Hrvatskoj. Posebno bi se u tim aktivnostima djelatnika Porezne uprave trebalo obratiti pozornost na isplate koje su banke koje posluju u Hrvatskoj radile prema svojim matičnim bankama u inozemstvu. Pod lupom poreznih istražitelja trebali bi se naći brojni ugovori o suradnji raznih sestrinskih tvrtki s bankama koje su ih osnovale, pa im potom davale unosne konzultantske i slične poslove. Sumnja se da, u najmanju ruku, jedan dio takvih ugovornih odnosa prikriva neke druge aktivnosti te da u stvarnosti ne predstavlja ono što se u raznim ugovorima navodi.

Nedugo potom Lalovac je najavio da će neke od provjera koje su u tijeku ubrzo biti privedene kraju, što se protumačilo kao najava novih uhićenja. Sve to skupa nije uznemirilo samo Prku, već i vlasnike banke kojoj je Prka na čelu. Izvori bliski Prki ispričali su Nacionalu da se na koncu ispostavilo da je njegova imovina srazmjerna njegovim primanjima, da su mu to ispričali i predstavnici poreznih stručnjaka koji su to ispitivali, ali da mu nisu htjeli o tome dati i pismenu potvrdu.

Komentiraj