Bečki Belvedere: Izložba djela 28 austrijskih umjetnika

Izložba “Spontano sastavljeno, očaranost skicama – ulja na platnu”, koja obuhvaća šezdesetak eksponata malih formata austrijskih umjetnika na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, među kojima je i slika Ernsta Klimta za riječko kazalište, otvara se u srijedu navečer u muzeju Belvedere u Beču.

“Izložba daje uvid u bogatstvo kreativnog stvaralaštva austrijskih umjetnika na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće”, rekla je na konferenciji za novinare u bečkom muzeju Gornji Belvedere njegova glavna direktorica Stella Rolling.

Izložba obuhvaća 60-tak eksponata malog formata 28 umjetnika, među kojima su Tina Blau-Lang, Olga Wisinger-Florian, Ernst Klimt, Carl Moll, Koloman Moser, Anton Romanko, Emil Jakob Schindler, Caspar David Friedrich i Theodor von Hoermann.

Uz ostala djela izložena je i slika “Nacrt svjetla”, koju je Ernst Klimt, brat najpoznatijega austrijskog slikara Jugendstila i secesije Gustava Klimta napravio za riječku operu.

Na izložbi se može razgledati nekoliko radova malog formata jedne od najznačajnijih austrijskih slikarica “čistoga pejsaža” Tine Blau-Lang (1845.-1916.), kao i njezino djelo “Proljeće u Prateru”, jedino njezino djelo velikoga formata zahvaljujući kojemu je dobila zasluženo priznanje u tadašnjim umjetničkim muškim krugovima konzervativnog Beča.

Drugi veliki format na izložbi je ulje na platnu “Pobjeda svjetla nad tamom” Hansa Makarta (1840.-1884.).

Izložba je podijeljena u tri tematske cjeline: “Oblaci” – posebice u djelima Caspara Davida Friedricha; “Slikarstvo krajolika” u djelima Tine Blau, Carla Mola, Emila Jakoba Schindlera i drugih; te “Studije figura i raskošne građevine na bečkom prstenu” u djelima Hansa Makarta, Hansa Canona.

Izloženo je nekoliko ulja na platnu poput “Oblaka” austrijskog univerzalnog slikara bečke secesije, vizionara bečke moderne, Kolomana Mosera (1868.-1918.).

“Ovo je izložba umjetničkih radova izvanredne kvalitete, skice malih formata, prema kojima su uglavnom kasnije nastale ulja na platnu velikog formata”, rekao je kustos izložbe Rolf H. Johannsen.

Izložba ostaje otvorena do 8. rujna.

Komentiraj