Grad Beč

Bečani na prvom mjestu u Austriji po hodanju, bicikliranju i korištenju javnog prijevoza

Bečani se po pitanju broja kilometara koje svake godine prijeđu javnim prijevozom, biciklima ili pješice nalaze na prvom mjestu u Austriji.

U prosjeku se u Beču po glavi stanovnika godišnje na ovaj način prevali 4 680 kilometra, što Bečane čini jedinima u Austriji koji više hodaju, voze bicikl ili koriste sredstva javnog prijevoza, nego što sjede za volanom osobnog automobila. Bečane su time stanovnike Donje Austrije nadmašili za 1 000 kilometara, a ‘Štajerce’ za čak duplo.

Bez obzira na ove zadivljujuće rezultate, gradska uprava Beča vidi dodatne mogućnosti za poboljšanje, jer je ipak svaka peta vožnja automobilom kraća od pet kilometara i 30 posto svih zaposlenih na radno mjesto odlazi automobilom.

Najveću mogućnosti za smanjenje automobilskog prometa odnosi se pri tom na osobe koje svaki dan iz okolice putuju u glavni austrijski grad na posao ili školovanje, a u automobilima najčešće sjedi samo po jedna osoba. Gradske vlasti svoj cilj namjeravaju postići uvođenjem većeg broja prigradskih vlakova i povoljnim cijenama javnog prijevoza.

Komentiraj