Luka Stanzl/PIXSELL

BEČ Sveobuhvatna izložba radova međunarodnih umjetnica Art Bruta

Sveobuhvatna izložba “Flying High – umjetnice Art Bruta”, kojom se s 316 radova predstavljaju 93 međunarodne umjetnice umjetničkog pravca Art Bruta (sirova umjetnost) od 19. stoljeća do danas, može se razgledati u Umjetničkom forumu Banke Austrija (Kunstforum Bank Austria) u Beču.

“Ova jedinstvena izložba ima povijesnu, međunarodnu i dimenziju različitosti, prva i najsveobuhvatnija je prezentacija umjetničkog stvaralaštva i pozicija umjetnica Art Bruta u svijetu”, rekla je na konferenciji za novinare uoči otvorenja u četvrtak direktorica Kunstforuma Ingried Brugger.

Dodala je da izložba prikazuje sveukupni povijesni spektar radova ženskog stvaralaštva Art Bruta od 19. stoljeća do danas.

“Izuzetna djela u različitim tehnikama visoke su kvalitete, a povezana su sa sudbinama umjetnica i izraz su njihovih unutarnjih previranja, maštovitosti i posebnog umjetničkog izričaja” naglasila je Brugger.

Art Brut je umjetnički pravac koji je francuski slikar Jean Dubuffet utemeljio 1945. pod nazivom koji bi se mogao prevesti “sirova umjetnost”.

“Protagonistice Art Bruta bave se nadrealističkim temama, spontanošću i unutrašnjim ritmom posve dokidajući postulate akademske umjetnosti”, rekla je Brugger.

“Posebnost izložbe, koja kroz 316 eksponata: ulja na platnu, akvarela, crteža, tuša na papiru, skulptura, minijaturnih keramika, odjeće, kolaža 93 umjetnice iz 21 države, prva je takve vrste u svijetu, a sadržajno i estetski daje uvid u različitost likovnog stvaralaštva umjetnica tog pravca”, kazala je kolekcionarka i kustosica izložbe Hannah Rieger, koja posjeduje zbirku od oko 500 radova Art Bruta.

Na izložbi se uz ostala mogu razgledati djela Amerikanke Judith Scott te četrnaest metara dugačak rad na papiru “Čar ljubavi” švicarske umjetnice Aloise Corbaz. Scott i Corbaz ubrajaju se u najznačajnije predstavnice Art Bruta.

Art Brut, sirova umjetnost – pravac u suvremenoj umjetnosti u Europi nakon 1945. okupio je umjetnike koji preuzimaju sredstva likovnog izražavanja djece, osoba s mentalnim poteškoćama i primitivnih kultura.

Djela sirove umjetnosti obilježavaju izvornost, maštovitost, akademska nesputanost, spontanost i izvornost te arhetipski izraz, koji proizlazi iz kolektivne podsvijesti što dolazi do izražaja u mnogobrojnim radovima umjetnica na izložbi.

Glavni predstavnici Art Bruta su u Francuskoj Jean Dubuffet, a u Hrvatskoj Slavko Kopač.

Eksponati za izložbu posuđeni su iz 31 međunarodne i austrijske zbirke i ateljea poput zbirke psihijatrije-muzeja u Bernu ili Sveučilišne klinike u Heidelbergu te zbirke Jeana Dubuffeta (Collection de L’ Art Brut u Lausanne). Taj francuski umjetnik svoju zbirku od 76 radova umjetnika Art Bruta poklonio je Lausanni. Tridesetak djela iz te zbirke čini i posebnu cjelinu na izložbi.

Izložba ostaje otvorena do 23.lipnja.

Komentiraj