© PID/Christian Fürthner

Beč prvi u Austriji uveo električno vozilo za prikupljanje otpada

Bečom prometuje prvo električno vozilo za prikupljanje otpada. Prvi kamion ove vrste u Austriji javnosti je otkriven u okviru Klimatske konferencije R20 koju je pokrenuo slavni hollywoodski glumac austrijskog porijekla Arnold Schwarzengger. Predstavljanju vozila ispred Hofburga nazočili su i mnogi drugi poznati ekološki zagovornici poput skijaške zvijezde Aleksa Lunda Svindala i Grete Thunberg.

Komunalno vozilo za odvoženje otpada razvijeno je u suradnji s tvrtkama MAN, MUT i Framo. Uz samo jedno napajanje vozilo može prijeći i do sto kilometara, a napuniti se može na električnoj utičnici snage 400 volti. Vozilu na taj način nije potrebna posebna punionica, nego može biti napunjeno u bilo kojoj garaži bečkog poduzeća za zbrinjavanje otpada. Za razliku od hibridnih vozila koja su se do sada koristila i koja nakon pražnjenja baterije prelaze na dizelski pogon, kamion za napajanje, pražnjenje spremnika i prešanje otpada koristi isključivo električnu energiju uz nulto zagađenje okoliša.

Novi kamion će za početak prometovati bečkim Gürtelom i prikupljati mješoviti otpad. Tijekom prve godine njegov će rad pratiti znanstvenici s Tehnološkog sveučilišta u Beču i prikupljati informacije koje će kasnije koristiti za dodatno proširenje voznog parka električnim vozilima.

Komentiraj