Daniel Kasap/PIXSELL

BEČ Priređen jubilarni 70. bal gradišćanskih Hrvata

Jubilarni 70. Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata otvoren je u subotu navečer u hotelu Schoenbrunn glazbeno scenskim prikazom sedamdeset godina te najznačajnije kulturne manifestacije gradišćanskih Hrvata u Beču.

Bal je jedna od najvažnijih godišnjih kulturnih manifestacija gradišćanskih Hrvata koji su kroz pet stoljeća sačuvali hrvatsku kulturu, identitet i jezik na tlu Austrije.

U 18-minutnom glazbeno-scenskom projektu “70. godina Hrvatskog bala” je nastupio gradišćanski glumac Gugi Kusztrić uz pratnju zagrebačkog jazz orkestra i  gradišćanskog glazbenog sastava Blue Danube & Družice.

Bal je okupio više od 1000 Hrvata iz Beča i Gradišća, njihove goste iz Hrvatske i susjednih  država te prijatelje Austrijance.

“Bal je tradicija i izraz  njegovanja hrvatske kulture i običaja ” rekao je posebni izaslanik hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova državni tajnik u Središnjem  državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

“Posebno je važno da se bal održava 70. put što govori o očuvanju njihove vlastitosti  kroz stoljeća i ukorjenjenosti u austrijsku sredinu, važna su spona u političkom, diplomatskom, gospodarskom a prije svega kulturnom području između Hrvatske i Austrije”, rekao je.

“Hrvatska je za Austriju zemlja partner s kojom nas vežu vrlo bliski  bilateralni odnosi na svim razinama”, izjavio je Hini glavni tajnik u austrijskom ministarstvu vanjskih poslova Michael Linhart naglasivši da je” Hrvatska jako važna za daljnji razvitak na zapadnom Balkanu”.

Zastupnik u austrijskom parlamentu i predsjednik parlamentarne skupine prijateljstva Austrije i Hrvatske Niki Berlaković kazao je da ga veseli duga tradicija bala kojeg  je ocijenio “sjajnom priredbom i krunom svih događanja gradišćanskih Hrvata”.

“Značenje bala je u okupljanju Hrvata i njihovih gostiju iz različitih zemalja središnje Europe te ima međunarodni karakter”, rekla je hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković.

Komentiraj