BBC pristao biti domaćinom Eurosonga, čeka se odluka u kojem će se gradu održati natjecanje

BBC je pristao biti domaćin natjecanja za Pjesmu Eurovizije 2023. u Velikoj Britaniji dok će grad domaćin u kojem će se održati natjecanje bit izabran u narednim mjesecima nakon postupka nadmetanja. Europska radiodifuzna unija (EBU) potvrdila je da će BBC biti domaćin natjecanja za pjesmu Eurovizije 2023. u Velikoj Britaniji umjesto ovogodišnjeg pobjednika Eurovizije – Ukrajine.

Organizatori su prošli mjesec otkrili da su u pregovorima s BBC-jem o održavanju natjecanja za pjesmu Eurovizije u Velikoj Britaniji. Zemlja pobjednica u pravilu je domaćin događaja sljedeće godine, no unatoč tome što je ukrajinski folk-rap grupa Kalush Orchestra pobijedila objavljeno je da će EBU tražiti drugu zemlju za domaćina događaja 2023. godine zbog rata u Ukrajini.

U podužem priopćenju, EBU je objasnio razloge zašto Ukrajina nije mogla biti domaćin događaja 2023. godine. “EBU u potpunosti razumije razočarenje koje je dočekalo najavu da se natjecanje za pjesmu Eurovizije 2023. ne može održati u Ukrajini, ovogodišnjoj zemlji pobjednici. Odluka je vođena odgovornošću EBU-a da osigura ispunjenje uvjeta koji jamče sigurnost i zaštitu svih koji rade i sudjeluju u događaju, čije planiranje treba započeti odmah u zemlji domaćinu. Sam Ryder iz Velike Britanije osvojio je drugo mjesto u natjecanju, a kao rezultat rasprava, EBU je sada pozvao BBC da bude domaćin 67. natjecanja za pjesmu Eurovizije. Iznimno smo zahvalni što je BBC pristao organizirati Eurosong u Velikoj Britaniji 2023.”, rekao je Martin Österdahl, izvršni supervizor Eurosonga.

“BBC je preuzeo dužnost domaćina za druge zemlje pobjednice u četiri prethodna navrata. Nastavljajući s ovom tradicijom solidarnosti, znamo da će natjecanje iduće godine prikazati kreativnost i vještinu jednog od najiskusnijih europskih javnih emitera, dok će ovogodišnji pobjednici, Ukrajina, biti slavljeni i predstavljeni tijekom cijelog događaja.”

Ukrajina, kao zemlja pobjednica Eurosonga 2022., automatski će se kvalificirati za veliko finale 2023. godine.

Tim Davie, glavni direktor BBC-ja, dodao je: “Velika je žalost što naše kolege i prijatelji u Ukrajini nisu u mogućnosti ugostiti Eurosong 2023. Biti domaćin najvećeg i najsloženijeg glazbenog natjecanja na svijetu velika je privilegija. BBC je predan tome da ovaj događaj bude pravi odraz ukrajinske kulture uz prikazivanje raznolikosti britanske glazbe i kreativnosti. BBC će sada započeti proces traženja grada domaćina koji će nam biti partner u pružanju jednog od najuzbudljivijih događaja koji će se održati u Velikoj Britaniji 2023. godine.”

BBC je prethodno bio domaćin Eurovizije u Londonu 1960., 1963., 1968. i 1977., Edinburghu 1972., Brightonu 1974., Harrogateu 1982. i Birminghamu 1998. Grad domaćin bit će izabran u predstojećim mjesecima nakon nadmetanja.

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]