Pixabay

BBC OTKRIO Pisma Ivana Pavla II. upućuju na intimnu i blisku vezu pape s udanom ženom

Papa Ivan Pavao II. više od 30 godina održavao je vrlo blisku vezu s udanom filozofkinjom i spisateljicom Annom-Teresom Tymienickom. BBC je u ponedjeljak dobio uvid u stotine pisama i fotografija o vezi između pape i Amerikanke, rođene u Poljskoj. Pisma su godinama čuvana u Nacionalnoj biblioteci u Poljskoj.

Iz svih se dokumenata i fotografija ne može iščitati da je papa prekršio celibat. Prijateljstvo je, piše BBC, započelo 1973. godine, kada je Tymieniecka kontaktirala budućeg papu, tada nadbiskupa u Krakovu Karola Wojtylu, u vezi s filozofskom knjigom koju je napisao.

Ubrzo nakon toga počelo je dugogodišnje dopisivanje, prva nadbiskupova pisma bila su striktno formalna, ali kako je odnos postajao sve prisniji, takva su bila i pisma. 1974. godine napisao je da je njena pisma pročitao nekoliko puta jer su bila ‘puna značenja i vrlo osobna’. BBC navodi i kako su zajedno odlazili u šetnje, na skijanje i kampiranje. Neka od pisama upućuju na intenzivne emocije.

U jednom pismu iz 1976. godine, Wotyla ju je nazvao ‘Božjim darom’. Novinar BBC-a Edward Stourton, koji je snimio dokumentarac o pronađenim pismima, kaže kkao su vjerojatno bili više od prijatelja, ali ne i ljubavnici.

Papa Ivan Pavao II. preminuo je 2005. godine, a papa je bio gotovo 27 godina. 2014. godine proglašen je svetim.

Komentiraj