U sklopu svoje inicijative za transparentnost, farmaceutska tvrtka Bayer je pokrenula internetsku stranicu za omogućavanje pristupa znanstvenim podacima nužnim za procjenu sigurnosti sredstava za zaštitu bilja (https://cropscience-transparency.bayer.com/).

Bayer je lansirao internetsku stranicu putem koje želi osigurati transparentnost podataka o sredstvima za zaštitu bilja te pristup informacijama o regulatornim procesima i ispitivanjima pri odobravanju korištenja proizvoda za zaštitu bilja u proizvodnji hrane. Bayer će, osim pristupa sažetcima izvješća o ispitivanjima sigurnosti velikog broja aktivnih tvari, omogućiti i nekomercijalni pristup izvješćima o ispitivanju sigurnosti, počevši s izvješćem o imidaklopridu.

Bayer pokrenuo projekt za transparentnost:

• omogućivanje pristupa sigurnosnim ispitivanjima sredstava za zaštitu bilja

• poticanje otvorenog i transparentnog dijaloga s društvom

• podrška nadležnim tijelima u obradi zahtjeva za podacima

Kroz postupnu provedbu inicijative o transparentnosti olakšat će se i ubrzati pristup informacijama o sigurnosti ljudi i okoliša. Na stranici su dostupni i videozapisi te infografike, koje objašnjavaju kontekst regulatorne znanosti. Bayer na ovaj način želi njegovati otvoren i transparentan dijalog s društvom.

“Budući da proturječne izjave o sigurnosti hrane ili tehnologija ljudima otežavaju razlikovanje činjenica od zabluda, ova Bayerova inicijativa predstavlja važan iskorak prema povećanju transparentnosti. Dijeljenjem podataka o sigurnosti, koji su prethodno bili dostupni isključivo nadležnim tijelima, nastojimo povezati javnost s našom znanstvenom zajednicom na način kojim se izgrađuje povjerenje i iskazuje naša želja za daljnjim omogućavanjem transparentnosti”, rekao je dr. Adrian Percy, voditelj globalnog Odjela za istraživanje i razvoj Crop Science divizije.

Bayerova nova stranica o inicijativi za transparentnost redovito će se ažurirati. Sljedeća faza, koja je predviđena za početak 2018. godine, omogućit će nekomercijalnim korisnicima podnošenje zahtjeva za dodatnim cjelovitim i detaljnim izvješćima o ispitivanju sigurnosti. Bayer također planira učiniti stranicu dostupnom i na drugim jezicima.

“Želimo da nekomercijalne zainteresirane strane, u rasponu od zabrinutih građana do članova znanstvene zajednice, imaju mogućnost jednostavnog i lako razumljivog pristupa informacijama, koje se tiču sigurnosti kako bi mogli formirati svoje stavove na temelju znanstvenih činjenica” , izjavio je dr. Adrian Percy.

Komentiraj