Bauk: “Unutarstranački odnosi više neće moći biti opravdanje za gubljenje vremena”

Arsen Bauk je komentirao stanje u SDP-u nakon što je iz stranke jučer izbačen bivši predsjednik Davor Bernardić i još šest članova.

Bauk kaže da će članovi novog Kluba biti oni zastupnici koji nakon prospavane noći ostanu u SDP-u, a to je zasad 21 zastupnik.

“Vjerojatno ovo nije bio jedini način, ali ovo je sada ishod. Nema potreba analizirati što je bilo, kako je bilo, moramo se okrenuti budućnosti. Za sve odluke bila je velika većina. Očito je dualnost između Iblerovog i Markovog trga postala neodrživa. Ja kao član stranke to mogu konstatirati kao činjenicu i premanjoj se ponašati”, rekao je Bauk u razgovoru za N1 televiziju.

To da su neki zastupnici izbačeni, a neki dobili samo opomenu, Bauk nije htio komentirati. Rekao je kako nije sudjelovao u odlučivanju jer nije član ni Predsjedništva ni Glavnog odbora pa da zbog toga ne osjeća ni odgovornost za takve odluke.

Može li SDP preživjeti?

“Preživjeti svakako može. Svaka odluka koja se donese ima svoje posljedice, a na vodstvu je da te posljedice budu što je moguće manje. I pri tom ne mislim samo na brojčano stanje Kluba”, kaže.

O tome hoće li birači kazniti SDP zbog ovakvih odluka kaže da je bilo puno kritika i zbog odnosa u stranci, da je sve počelo nakon stranačkih izbora 2016.

“Ta se priča očito kotrljala. I prošlo rukovodstvo stranke, u kojem sam bio, na neki način je balansiralo i nosilo se s određenim nesuglasicima. Onda se vodstvo promijenilo, a nesuglasice su ostale. Ovo je očito epilog koji će odrediti budućnost SDP-a”, govori Bauk.

“U sljedećem razdoblju vodstvo stranke će trebati utvrditi koji su to bili razlozi, ako to dosad nije napravilo”, govori.

“U košmaru je loše biti, a je li košmar mogao završiti drugačije, nećemo nikad saznati. SDP mora ostati na programskim smjernicama koje ima. Unutarstranački odnosi više neće moći biti opravdanje za gubljenje vremena. Vodstvo će morati jače utvrđivati smjer politike, a mi ćemo u Saboru taj smjer provoditi. Ja nisam imao problema s provođenjem stranačkih odluka ni dosad”, govori i dodaje da ne zna hoće li kolege kojima je neravnoteža prava i obveza u stranci postala neprihvatljiva ostati u stranci.

“Svađa zbog kadroviranja je besmislena”, kaže Bauk koji smatra i da ne bi mogao objasniti da dio kolega koji je nosio liste na izborima počne raditi stvari drugačije od onih za koje su se zalagali na izborima. “Ako smo mogli surađivati s Mostom i Suverenistima, moći ćemo i sa svojim bivšim stranačkim kolegama”, zaključuje.

Komentiraj