Kandidat za splitsko-dalmatinskog župana Arsen Bauk u subotu je ustvrdio da će SDP i HNS pobijediti na lokalnim izborima u Splitsko-dalmatinskoj županiji i donijeti transparentnost, bolji obrazovni sustav i zdravstvenu skrb, te riješiti problem zbrinjavanja otpada.

“Splitsko-dalmatinska županija 24 godine bila je po vodstvom HDZ-a. Vrijeme je za promjene i mislim da SDP i HNS i drugi partneri te promjene mogu donijeti”, izjavio je Bauk novinarima nakon izvanredne sjednice Predsjedništva SDP-a.

Kao glavne probleme u toj županiji izdvojio je netransparentnost u obnašanju vlasti, loše upravljanje zdravstvenim sustavom, preveliku centralizaciju u odlučivanju o pomorskom dobru, nesnalaženje oko problema otpada i upravljanja školama, te istaknuo spremnost SDP-a i HNS-a da to isprave, na dobrobit građana.

Upitan za komentar odluke Ustavnog suda koji je odbacio prijedlog za ocjenu ustavnosti zakona o lokalnim izborima, ustvrdio je da je Ustavni sud uočio nelogičnost da su tim zakonom postroženi uvjeti kandidiranja za lokalne u odnosu na parlamentarne izbore, ali da to nije smatrao dovoljnim.

“Tu nelogičnost su svi primijetili. Uočio ju je i Ustavni sud u svojoj odluci, ali ona im očito nije bila dovoljna da zakon stave izvan snage. Onda nema potrebe dalje komentirati odluke Ustavnog suda, koje se moraju poštivati. U nekakvom vaganju, očito su zaključili da ta nelogičnost nije razlog da se taj zakon ukine”, rekao je Bauk.

Ocjenu ustavnosti zakona o lokalnim izborima kojim se pravomoćno osuđenim osobama zabranjuje kandidiranje na lokalnim izborima zatražio je bivši dubrovački gradonačelnik HNS-ov Andro Vlahušić koji se ne može kandidirati na lokalnim izborima jer je pravomoćno osuđen u “aferi Šipan”. Oporba je zakon prozvala “lex Vlahušić”, tumačeći da ga je Most predložio samo kako bi iz izborne utrke u svibnju izbacio dubrovačkog gradonačelnika Andru Vlahušića.

Komentiraj