BAUK: Odbor za Ustav sudit će je li opomena Petrijevčanin Vuksanović opravdana

Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnik SDP-a Arsen Bauk (SDP) ustrajao je u četvrtak u ocjeni da je predsjednik Sabora Božo Petrov pogriješio kad je opomenuo, odnosno prekinuo u raspravi HDZ-ovu zastupnicu Irenu Petrijevčanin Vuksanović i najavio kako će zatražiti da svoj sud o tome dade mjerodavni Odbor za Ustav i Poslovnik.

SDP je reagirao kad je ocjenio da je predsjednik neopravdano prekinuo HDZ-ovu zastupnicu, posve iskreno, mislili smo kad ovo radi HDZ-u, što će tek raditi nama, ‘priznao’ je Bauk nakon ukupno treće današnje stanke koju su zatražili klubovi HDZ-a, SDP-a, Mosta i HSU-a.

SDP-ov zastupnik tumači kako se SDP bori za slobodu govora u Saboru i za to da se u vođenju sjednice ne izazivaju dodatne tenzije, koje mogu ići do krajnosti te da se zastupnike iznosi iz dvorane, što je bio slučaj prošli petak. Sve tenzije u Saboru u ovom sazivu nastajale su uglavnom jer se nekima nije dopuštalo da govore što treba, ustvrdio je Bauk.

Neki žele performans i manipulaciju

“Pojedincima u ovom domu cilj je samo performans i manipulacija, cirkus i spektakl. Manipulacija je jako moćno oružje i kad je u kombinaciji s populizmom zahvaća najširi klub gledatelja i publike. No, ljudi koji imaju određenu razinu građanske odgovornosti, kulture i poštovanja prema obilježjima domovine mogubiti samo zgroženi ovim nekulturnim performansima i zlouporabom ovog doma”, ustvrdila je HDZ-ova Irena Petrijevčanin Vuksanović.

Nada se da će novi etički kodeks donijeti poboljšanja u funkcioniranju parlameta, te poručuje da kućni odgoj ne može ništa nadoknaditi. “No ako je cilje političkog djelovanja spektakl i blaćenje sistema, onda tu nema pomoći”, ustvrdila je.

Marija Puh poručila je kako Klub HNS/HSU ne želi sudjelovati u ratovima SDP-a i HDZ-a, te zatražila konstruktivne rasprave. Poslovnik je slovo na papiru koje treba provoditi i znati provoditi u djelo. Vođenje sjednice je vještina koja se uči, iako novi predsjednik nema prethodnog parlamentarnog iskustva, ne sumnjamo da su njegove vještine vođenja sjednice dobre, no predlažemo da nam se, kada je neka točka na dnevnom redu, obrati s prijedlogom strukture sjednice”, rekla je Puh.

S obzirom da su stanke tražene tijekom rasprave o izmjenama Zakona o ravnopravnosti spolova, Marko Vučetić (Most) ispričao se svim ženama koje su zahvaljujući i danas pokazanoj militantnoj, muškoj svijesti “potisnute na margine slušljivosti i prepoznatljivosti”.

“Danas smo imali prigodu ispričati se ženama i stvoriti bolji svijet, (…)no ovdje je do izražaja došla ne pripadnost svijetu koji se mijenja, nego identitet pripadnosti stranci u najrigidnijem obliku”, rekao je zastupnik.

Očekivao je, kaže, da će zastupnici danas pristati uz “novu civilizaciju” koja se mijenja i koja će priznati realnost žene, no to se nije dogodilo. “Pristali smo uz odluke stranačkih tijela koja će uvijek braniti neku moćnu, očinsku figuru koja se zove predsjednik stranke ili nekako drugačije”, naglasio je Vučetić.

Bunjac: Živi zid poštuje žene, ne objavljujemo prostačke statuse o predsjednici

Rasprava o spomenutim zakonskim izmjenama ‘zapaljiva’ je bila od samog početka, kad je Branimir Bunjac (ŽZ) primjetio da o ravnopravnosti spolova govore HDZ i SDP, stranke koje, primjerice, nisu poštivale tzv. žensku kvotu kod sastavljanaj lista za izbore. U ovom Saboru mandat je osvojilo samo devet žena, od 151 zastupnika, u Hrvatskoj je samo jedna županica, 11 gradonačelnica, žene su predsjednice uprava u samo devet posto slučajeva, pobrojao je Bunjac.

“Pa u vašem klubu nema ni jedne žene”, primjećuje Miro Bulj (Most), a Goran Maras (SDP) dodaje kako je upravo Bunjac zamijenio nositeljicu liste Živog zida u jednoj jedinici, konkretno Vladimiru Palfi.

Bunjac uzvraća kako je Živi zid u njegovoj, 3. izbornoj jedinici imao dovoljno žena, što nije bio slučaj sa SDP-om u 9. jedinici, a SDP-ovce pita nije li im porazno da HDZ, kojeg su često prozivali za mačizam, u Vladi Andreja Plenkovića ima više ministrica nego ih je bilo u Vladi Zorana Milanovića.

Živi zid je poštivao žensku kvotu, a i mimo nje pokazuje poštovanje prema ženama, mi ne objavljujemo prostačke statuse o predsjednici države i da stranka pritom ne reagira, poručio je Bunjac SDP-ovcim zastupnicima, evidentno imajući na umu uvredljivi status koji je o predsjednici objavio SDP-ov zastupnik Saša Đujić.

Komentiraj