Bauk o lokalnim izborima: “Većina u zagrebačkoj Skupštini de facto je formirana prije izbora”

Gost u programu N1 Televizije u petak ujutro bio je Arsen Bauk, predsjednik saborskog kluba SDP-a.

Bauk je jučer u Saboru dobio čak tri opomene od predsjedavajućeg Furia Radina, nakon što je reagirao na govor mržnje i pozivanje na toleranciju od strane Hrvoja Zekanovića koji je, između ostalog, LGBT zajednicu nazvao nenormalnom.

“Ja sam ustvari prigovorio predsjedavajućem što je dao opomenu Domagoju Hajdukoviću što je upozorio na govor mržnje, ja sam reagirao i rekao da opomena ide njemu na sramotu. Kad sam došao za govornicu, rekao sam pravobraniteljici da u izvješće za iduću godinu uvrsti i gospodina Radina zbog nesankcioniranja govora mržnje, onda je on izgubio živce”, rekao je Bauk.

Kaže da je istina da je bio proglašen “lezbijkom godine”.

“Ja sam dobio nagradu počasne lezbijke za 2014. godinu. Plaketu sam stavio na vidljivo mjesto u Ministarstvu, ostavili su je gospođa Alibegović i gospodin Kovačić, tek je Kuščević premjestio na manje vidljivo mjesto ili ju je nekome dao”, rekao je Bauk pa dodatno opisao jučerašnji događaj u Saboru.

“Gospodin Zekanović je nazvao jednu skupinu građana nenormalnom i na to je prigovorio kolega Hajduković. Umjesto da gospodin Radin ocijeni radi li se tu doista o vrijeđanju jedne skupine kako kaže Poslovnik, on je samo dao opomenu Hajdukoviću. Meni je to bilo nezamislivo od potpredsjednika Radina, s obzirom da s njim surađujem dugo, i prigovorio sam mu zašto on to nije nije sankcionirao pa se on krenuo braniti da on misli isto što i mi pa čak i da smo mi manje gay friendly od njega. Ja sam rekao da je to nebitno, ako ne reagira dok je na poziciji predsjedavajućeg. Onda smo se mi malo ‘častili’”.

Kaže da se kasnije izmirio s Radinom. “Završit će tako da ćemo otići na kavu koju ću ja platiti”, rekao je.

Ima li u Saboru relativiziranja govora mržnje i zastupnika homofoba?

“I jedno i drugo mislim da da. Postoji odredba Poslovnika na koju sam se ja pozvao, koja za vrijeđanje drugih zastupnika, hrvatskog naroda, nacionalnih manjina i drugih skupina određuje opomenu s oduzimanjem riječi. Bilo je slučajeva kad je predsjedavajući trebao koristiti tu odrebu, no to se, čini mi se, nikad nije dogodilo. A mislim da bi to bilo dobro, postavili bismo standarde govora u Saboru pa bi Sabor možda imao veći ugled među građanima. Na početku bi to izazvalo tenzije, ali bi se ljudi navikli”, smatra Bauk.

Izvješća pučke pravobraniteljice podijelila su i poziciju i opoziciju.

“Mnoge su teme u izvješćima kontroverzne – uporaba ZDS, ali i uporaba petokrake i simbola koji asociraju na vrijeme komunizma, zatim rasprava prema manjinama, rodnim manjinama… Sve je to tamo navedeno. Dio parlamentarne većine, uglavnom nacionalne manjine, je glasao za prihvaćanje izvješća. Dio većine, u odborima gdje je HDZ, je izvješća primio na znanje. Podijelila se i opozicija, na lijevu i desnu. Lijeva je bila za, desna protiv izvješća. Ova tema je jedna od onih gdje treba dosta jasno izraziti stavove, ali da budu u skladu s Ustavom i zakonima koji kažu da govor mržnje nije dopušten”, rekao je Bauk.

Lokalni izbori

Komentirao je i rezultate lokalnih izbora koji su održani u nedjelju, a na kojima je SDP prošao podosta loše.

“U ovom trenutku je prioritet da što veći broj od naših 50 članova koji se bore u drugom krugu, pobijedi. Najvidljiviji je rezultat u Zagrebu, koji je lošiji nego prošli put. Drugi najvidljiviji je onaj u Splitu koji je loš, ali je na razini kao i prošli. Sve ostalo je više-manje na razini kao i prošli put. Negdje smo dobili više, negdje manje, ali u prosjeku je to tu negdje. U broju gradonačelnika i načelnika smo u ‘prolaznom vremenu’ bolji nego zadnji put nakon prvog kruga. Ali to sam čekao da to kaže netko tko analizira neutralno rezultate jer da sam ja to rekao prvi dan, onda bi mi se svi smijali. Dobili smo u prvom krugu 13 gradova, a 12 prošli put. S tog aspekta dojam je dojam, protiv njega se teško boriti i dojam se stvara isključivo i najviše prema Zagrebu, gdje je pad, ali koji nije išao prema desnici, nego prema lijevim i desnim stranaka s kojima ćemo činiti parlamentarnu većinu u Skupštini”, rekao je Bauk.

Komentirao je formiranje većine u zagrebačkoj Skupštini.

“Ako govorimo o formiranju većine, ona je de facto formirana prije izbora kada je Tomislav Tomašević rekao s kim će u koaliciju, a to smo samo oni i mi koji, koji smo prešli prag. Imamo 28 vijećnika, što je većina. Sljedeći korak je završiti posao, 30. svibnja izabrati gradonačelnika, sjesti i razgovarati o tome, o konfiguraciji, kako će to izgledati u operativnom smislu u Skupštini. Razgovori o tome sada štete kandidatu za gradonačelnika i ljudima s jedne i druge strane”, rekao je Bauk.

Podsjetimo, zastupnici su u četvrtak raspravljali o izvješćima pučke pravobraniteljice za prethodne tri godine.

Pravobraniteljica Tena Šimomović Einwalter odbacila je tvrdnje da su institucije u službi moćnika te navela kao u okviru posla obilazi zatvore, romska naselja, žrtve potresa te da postupa u skladu s Ustavom i zakonom. Navela je kako radi na 60 različitih područja dodavši kako je nemoguće baviti se sa svima podjednako. Pojasnila je kako postupa i pokreće postupke na temelju vlastite inicijative i saznanja iz medija.

 

Komentiraj