Patrik Macek/PIXSELL

BAUK “O izjavama Esih trebali bi se očiovati predsjednica i premijer”

Saborski zastupnik Arsen Bauk (SDP) poručio je u srijedu kako bi se o statusu zastupnice Brune Esih (NRH) na facebooku naslovljenom “Obljetnica pada Zagreba – tragičan dan hrvatske povijesti” morali očitovati predsjednica Republike, čija je bila posebna izaslanica, te predsjednik HDZ-a s čije je liste Esih ušla u Hrvatski sabor.

“Nije problem u Esih, ona je svoje stajalište više-manje javno izražavala, no, ona je bila posebna izaslanica predsjednice Republike, pa bih volio čuti predsjedničino mišljenje o njenoj izjavi, u Sabor je ušla na listi HDZ-a na koju ju je stavio predsjednik stranke Andrej Plenković, pa bih htio čuti i njegovo mišljene”, rekao je Bauk u Hrvatskom saboru u vremenu rezerviranom za slobodne teme.

“Očekujemo slijedeće godine da se 10. travnja iz usta Esih konačno okarakterizira kao oslobođenje Zagreba, pa da se taj krug konačno zatvori”, dodao je Bauk.

Građanima je čestitao dan oslobođenja Zagreba, 8. svibnja kojim se spominje dan kada su 1945. partizani ušli u glavni grad.

Naveo je da je tijekom okupacije grada ubijeno 18 tisuća Zagrepčana, da ih je u NOB-u poginulo 26 tisuća, od kojih je ubijeno i osam tisuća pripadnika židovskog naroda. Narodnooslobodilačkoj vojsci priključilo se 50 tisuća Zagrepčana, iz Zagreba je bilo 28 narodnih heroja, naveo je.

U svom statusu naslovljenom “Obljetnica pada Zagreba – tragičan dan hrvatske povijesti”, Esih navodi: “Danas, 8. svibnja, obljetnica je ulaska Jugoslavenske armije u opustjeli Zagreb. Događaj je to koji simbolizira pokolje i pljačku, a jugoslavensku okupaciju Hrvatske obilježilo je skidanje hrvatske i podizanje jugoslavenske zastave; zabrana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i obnova Jugoslavenske akademije; dokidanje studija hrvatskog jezika umjesto kojega se na Sveučilištu studira „narodni jezik“; Društvo književnika Hrvatske stupa na mjesto dotadašnjega Društva hrvatskih književnika, a umjesto „Lijepe naše“, na radiju se izvodi „Uz Tita i Staljina, dva junačka sina…“ Ta okupacija dokinuta je krvlju tek u Domovinskom ratu, kad su Hrvati pokazali da se Hrvatsku može osloboditi samo pod hrvatskom zastavom, ni pod kojom drugom!”

Komentiraj