Bauk: “Nismo za to da se Hrvatska pretvori u Rusiju, a Plenković u Putina. Odluke se moraju donositi u skladu s ustavnim nadležnostima”

Arsen Bauk, saborski zastupnik, u četvrtak je pozvao Vladu i predsjednika RH da zajednički donesu odluku o obuci ukrajinskih vojnika nakon što razmotre sve implikacije na Republiku Hrvatsku. 

Ustavne nadležnosti

“Nama meritum nije sporan. Ako bi Hrvatska u skladu s ustavnim nadležnostima na to pristala, mi bi to podržali. Ali slučaj da se svjesno krši Ustav zbog toga da bi se etiketiralo političke protivnike da su rusofili ili korisni idioti, smatramo nedopustivim i zabrinjavajućim. Nismo za to da se Hrvatska pretvori u Rusiju, a Plenković u Putina. Ovdje se radi o jasnoj ustavnoj odredbi i ne vidimo nikakvog prostora za dodatna kreativna tumačenja”, rekao je za N1. “Kao što Rusija krši međunarodni poredak napadom na Ukrajinu, tako HDZ krši Ustav time što nam ovo šalje u Sabor iako zna da za to nije nadležan”, nadodao je.

Na novinarsko pitanje je li pravi razlog ovakvog stava da ne bi dali Plenkoviću mogućnost da poentira nad Milanovićem, Bauk je odgovorio: “Neka se oni međusobno poentiraju, vidim po anketama relativno dobro stoje obojica, tako da je to za njih win-win situacija, ali za Hrvatsku nije. Neka sada iz faze poentiranja dođu u fazu sukreiranja i suradnje, što im Ustav nalaže”.

“Ako se ne radi o obuci nego o još nečemu dodatnom, a mi to ne znamo, onda smo spremni da nam Vlada kaže o čemu se radi”, izjavio je.

Novinari su ga opomenuli da je u Saboru već donosio slične odluke, Bauk je kazao da bi se trebao upustiti u analizu odluka da bi to komentirao. “Sada analiziramo ovu odluku i ustavne odredbe”, pojasnio je.

SDP neće podržati proračun

“Bilo bi za hrvatski parlamentarizam bolje da je rasprava bila u ranijim satima, ali čini mi se da je pozornost barem zastupnika vladajuće većine popustila onda kada je premijer otišao iz Sabora. To se često događa, aktivni su samo dok je on u Saboru”, zaključio je.

Komentiraj