Patrik Macek/PIXSELL

BAUK ‘Nećemo sudjelovati na službenoj komemoraciji u Jasenovcu, nego na komemoraciji SAB-e’

Član Predsjedništva SDP-a Arsen Bauk u četvrtak navečer je nakon sjednice Predsjedništva stranke izjavio kako će SDP 22. travnja sudjelovati na komemoraciji u Jasenovcu, koju organizira Savez antifašističkih boraca (SAB), ali neće sudjelovati u službenoj državnoj komemoraciji jer smatraju da postoje opravdani razlozi za bojkot te komemoracije.

“Sudjelovat ćemo 22. travnja na komemoraciji u Jasenovcu, u organizaciji SAB-e”, rekao je Bauk.

Naglasio je kako SDP neće sudjelovati u službenoj komemoraciji, zato što smatraju da postoje opravdani razlozi židovskih organizacija, Srpskoga narodnog vijeća i antifašističkih udruga u Republici Hrvatskoj za bojkot te komemoracije.

Nećemo ići na službenu komemoraciju i zbog ponašanja vladajućih, prvenstveno u svezi ploče “Za dom spremni” u Jasenovcu i drugih događaja koje imamo u Hrvatskoj, poručio je Bauk.

Istaknuo je i kako je Predsjedništvo SDP-a najveći dio vremena posvetilo Agrokoru te radu SDP-ova info telefona.

O odgovornosti HNB-a nije hitio govoriti. “Ne bih ovom prigodom ulazio u raspravu s guvernerom Vujčićem”, rekao je odgovarajući na upit o odgovornosti HNB dodavši kako su u vladi u kojoj je on bio član, neki drugi bili zaduženi i imali više informacija o radu HNB-a.

Po Baukovim riječima HNB je redovito izvješćivala Hrvatski sabor pa se sad može postaviti pitanje: koliko je jasno i koliko su dobro naglašavli to što sad govore.  “Bit će prilike i to analizirati”, poručio je Bauk.

Najavio je i kako će SDP sljedeći tjedan pokrenuti u Saboru opoziv ministra financija.
Na redovitoj sjednici Predsjedništvo SDP-a raspravljalo je večeras o aktualnom stanju, o obilježavanju 10. obljetnice smrti Ivice Račana, sljedećoj sjednici Glavnoga odbora, dogovor oko obilježavanja 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada, te stanju u lokalnim organizacijama SDP-a.

Komentiraj