BAUK: “Jelenić je bivši. Formalno još nije, ali u stvari jest”

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk u srijedu je u Saboru održao konferenciju za novinare, na kojoj je govorio o slučaju glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića i njegovo članstvo u masonima, kako je jučer objavio Nacional.

“Mi u SDP-u, pogotovo naš predsjednik, upozoravali smo na to DORH i glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić nisu radili svoj posao bez obzira na činjenicu što se naša zemlja guši u korupciji i što je korupcija postala najveći problem. Da nije radio svoj posao potvrđuje i činjenica da nije učinio ništa po pitanju, primjerice, grupe Borg, a nije pokazao ni potrebno zalaganje oko slučajeva većine ministara koji su morali otići iz Vlade zbog korupcije”, rekao je Bauk novinarima.

Dodao je da će Jelenić na kraju, umjesto da ode zbog nečinjenja, otići zbog članstva u masonskoj loži. “Nije, naravno, problem biti član neke udruge, ali veliki je problem što je glavni državni odvjetnik to u svom životpisu zatajio kada je došao pred Odbor za pravosuđe i pred Vladu. Samo to je dovoljan razlog da ga se smijeni. Na kraju ispada da će Jelenić biti zapamćen po ložama. Jednoj iz koje nije otišao kada su ga tamo smjestili, i druge u koju je ušao, a da je to zatajio”, rekao je.

Bauk je pozvao glavnog državnog odvjetnika da podnese ostavku, a ako to sam ne napravi pozvao je i Vladu da Saboru predloži njegovo razrješenje. “Očekujem da u petak ne bude prihvaćemo izvješće o radu DORH-a za 2018., a mi ćemo podržati izvješće za 2017. jer se radi o izvješću kaga je glavni državni odvjetnik bio Dinko Cvitan”, poručio je.

Dodao je da je glavni državni odvjetnik neovisna institucija, jedna od onih u Hrvatskoj u koju građani i druge institucije trebaju imati povjerenja, čak i puno više nego u neke druge institicije koje su političke.

Smatra da je povjerenje naršeno i da bi najbolje za Jelenića i za državu bilo bolje da više ne bude gčlavni državni odvjetnik. “To mi se čini tako očito, jer su javna funkcija i tajna organizacija nespojivi. Čudim se tome da on razmišlja o tome hoće li dati ostavku, odnosno vidim da kaže da neće dati ostavku”, kazao je.

Na novinarsko pitanje kako zvuči kad glavni državni odvjetnik kaže da mu mu je imponiralo što su ga uglednici pozvali da bude u tom masonskom društvu, Bauk je odgovorio: “Zvuči mi to grozno. Vjerujem da i većni građana to zvuči grozno. Zato je toliko očito i jasno da on mora otići”. Naglasio je i da je pitanje bi li Jelenić bio izabran da je otkrio te informacije, ali je i pitanje bi li se Vlada usudila predložiti glavnog državnog odvjetnika iz tajne organizacije.

“Glavnom državnom odvjetniku treba omogućiti da bude slobodan državni odvjetnik, kao što je sam sebi omogućio da bude slobodni zidar”, kazao je. Bauk je dodao da se masoni nalaze u registru udruga te da Jelenić samo zbog toga što je njihov član ne bi trebao otići, no sporno je to što se ta činjenica nije znala u trenutku njegova imenovanja jer da jest, pitanje je bi li ga Vlada predložila za tu funkciju.

Vjeruje da bi ubuduće jedno od pitanja u provjerama onih koji se biraju na određene javne funkcije trebalo biti i o članstvu u masonima. “Jelenić je bivši. Formalno još nije, ali u stvari jest. Vlada to može odlučiti danas na telefonskoj sjednici, a predsjednik Sabora to već sutra može staviti na glasanje. Nemam uvid u sigurnosnu provjeru koja je napravljena za Jelenića, i kada je napravljena, prije njegove imponiranosti tom ponudom da uđe u masone ili poslije, no to je pitanje koje bi bilo dobro razmotriti”, objasnio je.

Press SDP o Glavnom državnom odvjetniku Draženu Jeliniću!

Posted by Nacional News Magazin on Wednesday, February 19, 2020

Komentiraj