Bauk: “Jandroković je povrijedio Poslovnik”

SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk  prozvao je u srijedu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da je povrijedio Poslovnik vrativši predsjedniku države njegov prijedlog odluke o izboru predsjednika Vrhovnog suda.

„Postupanjem predsjednika Sabora došlo je do povrede članka 170. Poslovnika zato što je predsjedniku Republike vratio njegov prijedlog odluke, umjesto da je o uvrštenju na dnevni red odlučio Sabor“, rekao je Bauk u Sabornici.

Ustvrdio je da prijedlog odluke predsjednika Zorana Milanovića sadržava sve što treba po Poslovniku.

„Ako postoje primjedbe, to se u raspravi može utvrditi“, rekao je zastupnik, tumačeći kako zbog toga „reklamira povredu Poslovnika da bi tu temu mogao nominirati na Odbor za Ustav i Poslovnik“.

Bauk je, naime, svoje stajalište iznio za rasprave o izmjenama Zakona o biogorivima u prijevozu, što se tematski ne poklapa.

Predsjednik Sabora zatražio je od predlagatelja, predsjednika Republike, dopunu prijedloga odluke o izboru predsjednika Vrhovnog suda, s obzirom na uočene nedostatke, doznaje se u srijedu iz Ureda predsjednika Sabora.

Naime, po članku 170.  Poslovnika, ako predsjednik Sabora ustanovi da prijedlog akta podnijet Saboru nije sastavljen u skladu s odredbama Poslovnika, zatražit će od predlagatelja da u roku od 15 dana otkloni nedostatke.

U protivnom, smatrat će se da prijedlog nije podnesen Saboru, naveli su u Uredu.

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak da će za predsjednicu Vrhovnog suda predložiti Zlatu Đurđević, predstojnicu Katedre za kazneno-procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, ocijenivši da ona “nije dio klike koja ne dopušta promjene”.

Đurđević je pristala biti kandidatkinjom, rekao je Milanović novinarima i najavio da će istog dana poslati prijedlog u Hrvatski sabor.

Komentiraj