Bauk: HDZ nešto krije o splitskom Domu za starije i nemoćne

Je li Nacionalni stožer za borbu protiv korona virusa bio stručno ili političko tijelo, te skriva li HDZ istinu o umrlima od zaraze u splitskom Domu za starije i nemoćne neke su od tema o kojima su na N1 televiziji danas raspravljali HDZ-ov i SDP-ov nositelj liste u 10. izbornoj jedinici, u Splitu, Vili Beroš i Arsen Bauk, koji su na početku obojica osudili prijetnje Srbima što su ovih dana zabilježene na tri mjesta u Zagrebu.

Ministar zdravstva i član Nacionalnog stožera Beroš drži da se Hrvatska s epidemijom Covida 19 nosila “savršeno”. Bauk je rad stožera nijansirao na tri faze: prvu, “kad je cijela zemlja bila solidarna i postojala je nepodijeljena podrška i vlasti i radu Nacionalnog stožera”; drugu, kad je Nacionalni stožer postao vladin stožer, kad su izašli iz okvira donošenja epidemioloških odluka i ušli u donošenje Vladinih odluka”; i treću, “najgoru”, “kad je HDZ donio odluku o izlasku na izbore, a Stožer postao HDZ-ov stožer”. Sukladno tome, dodao je Bauk, Beroš je u travnju bio najpopularniji političar u Hrvatskoj, u svibnju drugi, a u lipnju treći. “Krivulja mu je išla prema dolje, onako kako je Stožer pokušao biti iskorišten u funkciji HDZ-ovog biračkog stožera”, rekao je Bauk.

“Da je Stožer bio političko tijelo, održao bi se do izbora”, uzvratio je Beroš.

Odluku Stožera o neradnoj nedjelji, koja je u međuvremenu ukinuta, ponovno je objasnio željom da se smanji kretanje ljudi. “Mogao je to biti bilo koji drugi dan, mogla je biti srijeda, a mi smo odabrali nedjelju”, kazao je Beroš.

Bauk je kritizirao nedavnu izjavu ravnateljice ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Alemke Markotić, koja je ustvrdila da je u prvom valu zaraze “sve zatvoreno zbog panike”. “Možda je bila panika i svi smo bili u panici, ali onda to recimo i odredimo koliko je koštala”, drži Bauk, koji je kritičan i prema objašnjenju prekida karantene za vjersku procesiju na Hvaru, koju je Stožer argumentirao tvrdnjom da procesija ljudima na Hvaru “puno znači”.

“Kriterij da njima to puno znači može se primijeniti na brojne druge događaje i izazvao je revolt ljudi. Argumentacija je tako prešla iz zdravstvenog u političko. Dok je bila sinergija struke i politike bilo je dobro, kad je počela instrumentalizacija struke u svrhu politike, onda je to postao problem”, rekao je Bauk.

Beroš se složio s konstatacijom kako nije dobar argument da je nekome nešto važno, ali i ustvrdio da su sve mjere bile primjerene trenutku. “Da smo jedan tjedan zakasnili s uvođenjem mjera, to bi se reflektiralo tako da bi broj zaraženih bio veći. Da smo uveli polovične mjere, imali bismo 900 mrtvih”, rekao je Beroš.

Obojica su komentirali tragediju Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu, u kojem je u jeku epidemije umrlo 18 štićenika, što je petina svih umrlih u zemlji. Beroš ističe kako “nitko u svijetu ni u Europi nije na brzinu našao pravi odgovor” da zaštiti staračke domove. Dodao je da je problem bio i to što pojedini djelatnici domova nisu odmah testirani na koronavirus, a mogli su biti nositelji virusa, iako nisu pokazivali znakove zaraze.

Arsen Bauk tvrdi da “HDZ nešto skriva” kad je riječ o tom domu. “U sličnoj situaciji u Koprivnici, ravnateljica je podnijela ostavku; ovdje, u puno goroj situaciji, nitko nije odgovarao. Kad nešto dobro napravimo, kad nešto loše napravimo – ispadne isto. Ravnatelj doma je bivši gradonačelnik Omiša koji je dvaput izgubio izbore, pa je po stranačkom ključu došao do mjesta ravnatelja Doma. Kad ravnatelj sam nije podnio ostavku, mi smo tražili da po stranačkom ključu podnese ostavku gospodin Sanader, koji je župan. Prošli su zakonski okviri za raspravu, a HDZ nešto skriva. Sve bi bilo u razini političke utakmice, da vi, gospodine Beroš, niste rekli da je kriv virus. Bilo bi bolje da to niste rekli, jer to je rečenica koju će vam dole pamtiti, jer ste vi bili onaj koji štiti iznošenje prave istine da se utvrdi pravi krivac”, rekao je Bauk, na što je Beroš priznao kako mu je “krivo što je rekao da je kriv virus”.

Govoreći o pravu na pobačaj, Vili Beroš se zauzeo za pravo žene na izbor, suprotstavivši se time potencijalnim HDZ-ovim postizbornim koalicijskim partnerima. “Postoji zakon koji nije restriktivan, treba ga osuvremeniti. Pravo na odabir je apsolutno važno i prema rješenju Ustavnog suda su određeni potpuno jasni okviri, ispod određenih civilizacijskih okvira ne možemo ići. Razgovor o preventivi puno je važnija stvar, kako bismo učinili sve da toga zadnjeg uopće ne dođe”, rekao je, dodajući kako je važno da se ne dogodi da se u nekoj bolnici svi liječnici pozivaju na priziv savjesti, pa ne bude nijednoga koji obavlja prekid neželjene trudnoće.

Na kraju emisije, voditeljica Nataša Božić pitala je sugovornike što misle o udomljavanju djece u istospolnoj obitelji. Bauk je odgovorio kako je za dijete bolje da bude u obitelji, dok Vili Beroš to smatra “specifičnom situacijom”. “Ako je okruženje u domu zdravo, to bi bilo prihvatljivije”, odgovorio je.

Komentiraj