BAT prijeti zatvaranjem Tvornice duhana Rovinj, traži niže trošarine

Istra bi mogla ostati bez Tvornice duhana Rovinj. Vlasnik, British American Tobacco, zahtijeva sniženje trošarina na cigarete, a zbog toga je predsjednik Vlade Andrej Plenković danas u Kanfanaru razgovarao s direktorom tvrtke BAT Adria Zvonkom Kolobarom, najavljujući nakon razgovora kako “od rujna krećemo u rješavanje problema, odnosno stvaranje pretpostavki da BAT ostane u Hrvatskoj”.

HRT je objavio kako BAT tijekom današnjeg premijerova posjeta tvornici, “nije potvrdio njezino zatvaranje, no ni opovrgnuo da je kompanija nezadovoljna povećanjem trošarina na duhanske proizvode.”

TDR jedna je od najvažnijih hrvatskih tvornica: godišnje proizvodi 12 milijardi cigareta, koje najvećim dijelom završe u izvozu, a državi na račun trošarina i poreza priskrbi oko 3 milijarde kuna.

Ali to nije sve: zatvaranjem tvornice bez posla bi samo u Istri ostalo oko 500 zaposlenika, te još toliko proizvođača duhana iz Podravine i Slavonije.

“Mislim da možemo naći rješenje, ali onda ta rješenja moraju biti malo dugoročnija da imamo koristi i mi, država, i zaposlenici, i sama kompanija”, kazao je Plenković nakon razgovora s Kolobarom.

BAT, prema informacijama HRT-a, “računa na smanjenje trošarina na duhanske proizvode”.

“Mi kao globalna kompanija stalno radimo evaluaciju naših proizvodnih lokacija širom svijeta i prilikom te evaluacije uzimamo u obzir pozitivno poduzetničko okruženje. I na kraju, iskreno se nadamo da će ovaj sastanak uroditi pozitivnim ishodom”, kazao je Kolobara.

U dogovor Vlade i BAT-a vjeruje i PPDIV, jedini sindikat koji djeluje u tvornici, i koji poručuje da će pomno pratiti situaciju kako u pitanje ne bi došla radna mjesta, ali ni interesi države i vlasnika.

Glas Istre prenio je Plenkovićevu izjavu poslije sastanka: “Razgovarali smo sat vremena i pronašli zajednički jezik. Poslušali smo naše domaćine i od rujna krećemo u rješavanje problema, odnosno stvaranje pretpostavki da BAT ostane u Hrvatskoj”, rekao je Plenković.

Komentiraj