Pixabay

“BašTina znanosti” na Ruđer privukla velik broj ljubitelja znanosti

Otvoreni dan Instituta Ruđer Bošković (ODI), tradicionalno znanstveno – popularno događanje koje je do sada na Ruđeru ugostilo više od 35 tisuća posjetitelja svih uzrasta održao se u subotu, a velik broj ljubitelja znanosti i ove je godine imao priliku uživati u bogatom i zabavnom cjelodnevnom programu.

Zainteresirani su mogli posjetiti 14 znanstveno – popularnih predavanja i 16 znanstvenih punktova na kojima su im Ruđerovi znanstvenici predstavili djelić onoga čime se bave, a posebnost ovogodišnjeg programa bila je i izložba starih znanstvenih uređaja i pribora koje su znanstvenici IRB-a koristili od njegovog osnutka 1950. godine, što je i u skladu s Europskom godinom kulturne baštine koja se obilježava upravo ove godine.

Budući da je jedan od glavnih ciljeva tradicionalnog znanstveno – popularnog događanja upravo promicanje znanosti, inovacija i znanja kod učenika osnovnih i srednjih škola program ODI-ja posebno je bio usmjeren na mlade kojima se kroz približavanje znanosti nastoji pomoći u donošenju važne životne odluke kod nastavka srednjoškolskog obrazovanja, odnosno izbora budućeg zanimanja i studija, izvijestili su s IRB-a.

Smatraju da je poticanje mladih za nastavak obrazovanja u području prirodnih, tehničkih i biomedicinskih znanosti ključno i za budući razvoj cjelokupnog hrvatskog gospodarstva, ali i društva u cjelini, te je, kako ističu, uloga vodećih znanstvenih institucija poput IRB-a ključna u popularizaciji znanosti u široj društvenoj zajednici kako bi se ostvario taj cilj.

U okviru teme “BašTina znanosti” i kroz izložbu starih znanstvenih uređaja i pribora, svim posjetiteljima prikazana je i iznimno bogata prošlost Instituta koja mu je omogućila da od svog osnutka izraste u vodeću hrvatsku znanstveno – istraživačku instituciju, relevantnu i u svjetskim okvirima.

Na izložbi se tako moglo vidjeti prvo digitalno računalo u Hrvatskoj, stare optičke mikroskope i vage, brojače i detektore radioaktivnosti, polarografe te drugu laboratorijsku opremu.

Ovogodišnji ODI ugostio je i pjesnike, plesače i glazbenike jer “umjetnost i znanost dijele mnogo toga zajedničkog, poput maštovitosti, kreativnosti i uzbudljivosti, a do inovacija dolaze na sličan način, i to primjenom vještina, tehnika, metoda i znanja”.

“Iznimno mi je drago da je i ove godine Otvoreni dan Instituta posjetio velik broj posjetitelja svih uzrasta te sam sigurna da su svi uživali u zaista bogatom znanstveno – popularnom programu kojeg smo pripremili za njih. Vjerujem da smo svim posjetiteljima barem malo približili znanost, a ako smo nekog od mlađih posjetitelja usmjerili da obrazovanje nastavi u području prirodnih, biomedicinskih ili tehničkih znanosti, naš cilj je ispunjen. Zahvaljujem se svima koji su danas došli na Ruđer te se vidimo i sljedeće godine”, rekla je Dubravka Švob Štrac, voditeljica Otvorenog dana Instituta.

Komentiraj