Baskijska separatistička skupina ETA osudila je u srijedu odgovor Madrida na težnje pristaša nezavisnosti u Kataloniji, ocjenjujući da je Španjolska “tamnica naroda”, u priopćenju koje je objavio baskijski dnevnik Gara.

Španjolska pokazuje da je “tamnica naroda negirajući nacionalni identitet katalonskih zemalja”, piše organizacija kojoj se pripisuje smrt najmanje 829 osoba u ime borbe za nezavisnost Baskije i Navarre, do službenog prekida nasilja 2011.

ETA smatra da kriza nastala u Španjolskoj zbog želje katalonskih separatističkih čelnika da organiziraju zabranjeni referendum o samoodređenju 1. listopada pokazuje da država ima “strukturalni problem”.

“Nakon četiri desetljeća, režim iz 1978. (datum usvajanja Ustava) pokazao je pravo lice. U Kataloniji smo vidjeli na kojim stupovima počiva: nametanje, ovisnost i ugnjetavanje”, nastavlja baskijska separatistička organizacija.

Pristaše nezavisnosti na vlasti u Kataloniji od početka 2016. odlučili su organizirati u nedjelju referendum o samoodređenju bez pristanka Madrida i usprkos zabrani Ustavnog suda.

Komentiraj