Bas gitara koju razbija član grupe The Clash dobila je mjesto u Muzeju grada Londona

Bas gitara koju je nezaboravno razbio basist grupe The Clash Paul Simonon biti će izložena u stalnom postavu Muzeja grada Londona do kraja ove godine. Taj muzej dokumentira povijest glavnog grada Velike Britanije od prapovijesti pa sve do modernog vremena.

Paul Simonon je razbio svoj Fender Precision bas u njujorškom Palladiumu u rujnu 1979. godine, a fotografkinja Pennie Smith snimila je taj dramatični trenutak svojim 35 mm Pentax fotoaparatom. Fotografija se kasnije našla na legendarnom albumu grupe The Clash ‘London Calling’.

Fotografija na kojoj se vidi kako Simonon podiže gitaru poput sjekire, postala je dio rock folklora nakon što ju je frontmen Joe Strummer izabrao za naslovnicu albuma ‘London Calling’ objavljenog te iste 1979. godine.

 

Kako piše The Guardian, Simonon je tijekom koncerta bio ‘jako loše volje’ i frustriran je razbio gitaru zbog publike koja je sjedila na svojim mjestima i nisu pokazivali gotovo nikakvu reakciju tijekom njihovog koncerta.

Ovih dana je potvrđeno da će gitara pronaći svoje mjesto kao dio stalne postavke Muzeja grada Londona. Bas je prethodno bio izložen od 2019. do 2020. godine u sklopu velike izložbe o grupi The Clash.

 

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]