Barnier nudi Britaniji “jednostrani izlazak” iz carinske unije

epa

Europska unija spremna je dati Britaniji pravo na jednostrani izlazak iz carinske unije, rekao je u petak glavni pregovarač EU-a Michel Barnier, u pokušaju da sporazum o izlasku Britanije iz Unije učini prihvatljivim britanskom parlamentu.

On je pritom naglasio da će Britanija i dalje morati poštivati obvezu da neće biti kontrola na granici između Irske, koja je članica EU-a i Sjeverne Irske, dijela Ujedinjenog Kraljevstva.

To je pitanje u prethodnim pregovorima dovelo do prijedloga da carina bude u Irskom moru.

Samo tri tjedna prije nego bi Britanija 29. ožujka trebala napustiti Uniju, podijeljeni britanski parlament mora prihvatiti sporazum.

Britanska premijerka Theresa May pozvala je blok u petak da učini posljednji pokušaj da se premosti zastoj.

Glavni razlog protivljenja već ispregovaranom sporazumu između Londona i Bruxellesa u parlamentu u Londonu je tzv. ‘backstop’, zaštitni mehanizam koji će omogućiti da se na Irskom otoku ne stvori tvrda granica.

Euroskeptično krilo konzervativne stranke strahuje da bi to moglo zauvijek ostaviti Ujedinjeno Kraljevstvo vezano uz trgovinske propise EU-a.

“EU se obvezuje dati Ujedinjenom Kraljevstvu opciju da izađe jednostrano iz carinske unije, dok se drugi elementi ‘backstopa’ moraju zadržati kako bi se izbjegla tvrda granica”, napisao je Barnier na Twitteru, nakon sastanka s veleposlanicima 27 zemalja članica.

“Ujedinjeno Kraljevstvo neće biti primorano ostati u carinskoj uniji protiv svoje volje”, dodao je.

Kako se približava datum britanskog izlaska iz EU-a, na obje strane Kanala raste zabrinutost zbog gospodarske štete koju bi mogao prouzročiti izlazak Britanije iz Unije bez sporazuma.

“EU će nastaviti sljedećih dana intenzivno raditi kako bi osigurao da Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU sa sporazumom”, istaknuo je Barnier.

Komentiraj