BARNIER “Nemamo razloga za optimizam oko Brexita”

Glavni pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier je rekao u četvrtak da “nema razloga za optimizam” u vezi izgleda za postizanje dogovora s Londonom do sredine listopada za izlazak Velike Britanije iz Europske unije.

“Nemamo razloga za optimizam” u vezi izgleda da postignemo dogovor prije europskog summita 17. i 18. listopada, upozorio je Barnier u izjavi šefovima političkih skupina Europskog parlamenta.

“Ne mogu vam objektivno reći hoće li kontakti s vladom Borisa Johnsona dovesti do sporazuma sredinom listopada”, precizirao je.

“Vidjet ćemo sljedećih tjedana hoće li Britanci uspjeti dati konkretne prijedloge pisanim putem, koji bi bili pravno operativni”, naglaslio je.

Europska unija to treba primiti na znanje tijekom europskog summita, podsjetio je. “Ako ne postignemo dogovor, Europsko Vijeće (šefova država i vlada),  morat će se izjasniti o mogućem dodatnom produženju, ukoliko bude zatraženo”, precizirao je.

Izlazak Velike Britanije je predviđen za 31. listopada, uoči stupanja na funkciju nove Europske komisije kojom predsjeda Njemica Ursula von der Leyen.

Komentiraj