EPA/ANDY RAIN

BARNIER ‘EU je spreman i za scenarij neodogovora s Londonom o Brexitu’

Bruxelles se “priprema” i za mogućnost da s Londonom ne uspije dogovoriti sporazum, rekao je glavni pregovarač Europske unije za Brexit Michel Barnier u intervjuu za francuski tjednik naglasivši da to nije scenarij koji on zagovara.

“Ne zagovaram tu opciju koja bi značila povratak  44 godina unazad (na dan ulaska Velike Britanije u EU). No ona ipak ostaje kao mogućnost”, rekao je Barnier u intervjuu za francuski tjednik Journal du Dimanche.

“Svatko se treba pripremiti, i države i poduzeća, a i mi se pripremamo tehnički”, rekao je Barnier.

Ako se sporazum ne postigne do 29. ožujka 2019.,. a to je datum izlaska Velike Britanije iz Unije, Britanija će “ući u režim općeg prava Svjetske trgovinske organizacije (WTO) te ćemo s njom imati odnose kakve održavamo primjerice s Kinom”, upozorio je.

Europska unija dala je u petak Londonu rok od dva tjedna da se izjasni o ispunjavanju svojih financijskih obveza prema Bruexelleu ako želi u prosincu dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o budućim odnosima s Unijom.

Iznošenje takvog jasnog stajališta uvjet je da Bruexelles prihvati u prosincu početak pregovora o trgovinskim odnosima na čemu London inzistira kako bi se pripremio za razdoblje poslije Brexita.

“Želimo postići sporazum u roku od petnaest radnih dana prije sastanka Europskog vijeća 14. i 15. prosinca”, rekao je Barnier.

“Sastanak će biti odgođen ne bude li ostvaren dostatan napredak”, upozorio je.

EU inzistira da se pregovori s Velikom Britanijom vode u dvije faze. Ponajprije treba riješiti pitanja razdruživanja pri čemu su tri ključne teme: prava europskih građana u Velikoj Britaniji, pitanje graničnog režima između Irske i Sjeverne Irske te financijska nagodba.

London i Bruexlles razilaze se u stajalištu prema načinu na koji bi se izbjegla “tvrda” granica s Irskom.

“Tragični sukob između protestanata i katolika nije se dogodio tako davno… Neću učiniti ništa što bi moglo oslabiti taj mirovni proces”, rekao je glavni europski pregovarač za Brexit.

Komentiraj