Barišićev zamjenik u Saboru prenamijenio zemljište, Povjerenstvo najavilo postupak

Načelnik općine Rugvica i predsjednik skupštine Zagrebačke županije Mato Čičak, kojim je HDZ u Saboru zamijenio uhićenog Dražena Barišića, promijenio je općinski prostorni plan te time svoje i očevo poljoprivredno zemljište prenamijenio u građevinsko, drastično povisivši vrijednost imovine, objavio je portal Telegram.

Portal tvrdi da su načelnik i njegov otac tom prenamjenom “drastično povisili vrijednost svoje imovine”, jer je prosječna cijena poljoprivrednog zemljišta oko Zagreba prošle godine iznosila malo više od jednog eura po četvornom metru, a građevinskog devetnaest eura.

Općinsko vijeće Rugvica 13. studenoga 2017. izmijenilo je prostorni plan općine, što je snažno zagovarao načelnik Čičak. Potom je
“jedinstveni upravni odjel općine Rugvica objavio poziv, odnosno obavijest, svim zainteresiranima da podnesu zahtjeve za prenamjenu svojih zemljišta”, koji je potpisao načelnik Čičak.

U dokumentima općine vidi se da se “građanin Čičak odazvao pozivu načelnika Čička i predložio da se njegova livada od 2619 četvornih metara prenamjeni iz poljoprivrednog u građevinsko zemljište. Parcela koju je prenamijenio nalazi se, inače, tik do zemljišta na kojem mu je izgrađena obiteljska kuća”.

Čičku je to odobreno, “iako njegova livada nema pristup na uređenu prometnu površinu. Ovaj podatak je zanimljiv, s obzirom na to da je nekolicini Čičkovih sugrađana odbijen zahtjev za prenamjenu, s obrazloženjem da nisu zadovoljili navedeni uvjet”, piše Telegram.

Pozivu za prijedlog prenamjene, kako smo ranije u ovom tekstu spomenuli, odazvao se i njegov otac Jure Čičak, pa su njegove tri parcele pretvorene u građevinsko zemljište.

Načelnik Čičak potvrdio je to za Telegram, “ali smatra da u tom slučaju nije bilo sukoba interesa”. “Zahtjeve za izmjene prostornog plana razmatra stručnjak za izradu i prezentira ih u Nacrtu prijedloga plana. Nacrt prijedloga plana razmatralo je povjerenstvo koje čine članovi Općinskog vijeća. Temeljem njihovog pozitivnog mišljenja utvrđen je Prijedlog plana za javnu raspravu. Prijedlog plana za javnu raspravu utvrđuje Općinski načelnik, što sam u ovom slučaju bio ja. Prijedlog plana za javnu raspravu utvrdio sam početkom kolovoza 2018., temeljem pozitivnog mišljenja povjerenstva”, odgovorio nam je Čičak.

Telegram je svoja saznanja proslijedio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, koje mu je odgovorilo kako će otvoriti predmet protiv Čička.

Telegram ocjenjuje kako “ova priča u segmentima podsjeća na slučaj Lovre Kuščevića koji je u izmjenama prostornog plana općine Nerežišća preko općinskog vijeća progurao izmjene prostornog plana tako da kokošinjac može pretvoriti u vilu”. “No čak se i on, barem formalno, potrudio oprati od sukoba interesa tako da je potpisao dokument u kojem je tvrdio da će se izuzeti iz procesa donošenja izmjena”, zaključuje Telegram.

Komentiraj