Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić u petak je ponovio kako nema nikakvih razloga koji bi ga nagnali da podnese ostavku te je rekao kako se američkom filozofu Stephenu Schlesingeru, od kojega je preuzeo dijelove teksta, ispričao zbog pogreške, a ne zbog plagijata.

Ja se njemu nisam ispričao ni zbog kakvog plagijata nego zbog pogreške i propusta koji sam učinio te mu dokumentirao da sam napravio ispravku u tri inačice istog teksta, rekao je ministar Barišić dodavši da je sve napravljeno po maksimalno korektnim znanstvenim uzusima.

Ministar je to rekao odgovarajući na pitanje novinara kako komentira Schlesingerovu izjavu kojom je potvrdio da mu se “ministar Barišić ispričao zbog plagiranja”.

Barišić je uoči sjednice Rektorskog zbora u Splitu novinarima rekao kako nema nikakvog razloga za podnošenje ostavke te da je došao nazočiti sjednici Zbora na kojoj će se, kako je najavio, donijeti prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Dodao je da je mišljenje Rektorskoga zbora za njega jako važno.

Na pitanje što poručuje hrvatskom znanstveniku Ivanu Đikiću koji je u pismu premijeru Andreju Plenkoviću zatražii njegovu ostavku, Barišić je odgovorio kako mu “ništa ne želi poručiti”, te da nije stigao vidjeti detalje Đikićeva pisma. “Imam više od sto znanstvenika koji su mi pisali i čija pisma čitam, a Đikićevo još nije došlo na red”, rekao je Barišić.

Iz splitskog SDP-a najavljeno je da će razmotriti i mogućnost eventualnih sankcija protiv svojih članova Josipa Milata i Mirte Brčić Kuljiš koji su supotpisnici pisma oko stotinu intelektualaca koji su poduprli ministra Barišića.  Zamoljen za komentar takvih SDP-ovih najava, ministar je rekao kako suosjeća sa svojim kolegama.

“Mislio sam da su ta vremena davno iza nas. Nažalost živimo i danas takva vremena, kako da ih nazovem – inkvizicijska ili neka druga – i žao mi je što se to događa”, dodao je.

Osvrćući se na SDP-ov prijedlog za njegovom smjenom s dužnosti, Barišić je kazao kako oporba treba nastojati na “pravim razlozima” tražiti odgovornost dodavši kako su razlozi koji se odnose na njega “smiješni”.

Na pitanje zašto se kao ministar nije izuzeo iz potpisivanja projekata i dodjele novca projektima u kojima je, po navodima novinara, i osobno sudjelovao, Barišić je odgovorio kako se sve što se radi u ministarstvima dodjeljuje na natječajima koje ocjenjuju neovisna povjerenstva na temelju kriterija i pravilnika koji su davno potvrđeni, prije nego što je on stupio na ministarsku dužnost.

“Ja nemam nikakvog razloga zaustavljati ono što su predložila povjerenstva”, rekao je Barišić dodavši da ne osjeća nikakvu potrebu da se ne postupi u skladu s onime što se na tim povjerenstvima zaključi. “Nisam ni na kakvoj čelnoj dužnosti zbog koje bih imao potrebe za izuzimanjem”, dodao je.

U tom je kontekstu protumačio i pomoć časopisu “Prilozi” koji se bavi istraživanjem hrvatske filozofije, rekavši kako taj časopis izlazi četrdesetak godina.

“Hrvatsko filozofsko društvo djeluje 60 godina, ja sam bio predsjednik toga društva prije 10 godina. Društvo ima mnoštvo projekata i časopisa. Zar bi ono, nakon što ja ili bilo tko drugi, dođe na dužnost ministra, trebalo prestati sa svojim projektima”, upitao je Barišić ponovivši nekoliko puta da se u vezi s časopisom “Prilozi”, ali ni u bilo kojem drugom slučaju, ne nalazi u sukobu interesa.

Odgovarajući na pitanja u vezi s povlačenjem izložbe “Anne Frank – povijest za sadašnjost” u Šibeniku jer je ravnatelju Tehničke škole Josipu Belamariću zasmetalo što izložbeni panoi “prikazuju ustaše kao zločince i partizane kao dobre”, Barišić je rekao kako to ne može komentirati jer nije upoznat s detaljima. “Naravno da bi mi bilo vrlo neugodno da se takvo što dogodilo, ali ne mogu vam reći što se točno dogodilo”, kazao je Barišić dodavši da će o tom slučaju iznijeti stajalište kad se upozna s detaljima.

Komentiraj