Barilić o slučaju curice koja se bori za život: “Provodi se nadzor psihologa i socijalnog radnika. Treba nam reforma sustava”

“Očekuje se da izvješće nadzora provedenog nad Centrom za socijalnu skrb Nova Gradiška bude gotovo večeras, najkasnije sutra ujutro”, rekla je u petak navečer za Dnevnik N1 Marija Barilić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku.

Podsjetimo, u srijedu je u dječju bolnicu u Klaićevoj zaprimljena dvoipolgodišnja djevojčica iz Nove Gradiške kojoj je smrskana glava. Policija obavlja krim istraživanje nad svim sudionicima: Ispituju obitelj, udomiteljsku obitelj, nadležni Centar za socijalnu skrb.

“Bitno je da se u takvim situacijama, ako je već prije postojalo nasilje ili neki oblik ovisnosti, procjenjuje rizik na strani djeteta, odnosno, kakva je procjena sigurnosti da se dijete u određenoj situaciji vrati u obitelj.

Upravni nadzor je provjeravao sve što sadrži predmet spisa. Ministarstvo je, osim što je tražilo provođenje stručnog nadzora od Hrvatske komore socijalnih radnika, tražilo i provođenje nadzora nad radom psihologa i socijalnog radnika od strane Hrvatske psihološke komore. Vidjet ćemo kakav će taj nalaz biti”, rekla je Barilić.

Ako se pokaže da postoji odgovornost lokalnog Centra za socijalnu skrb, pojašnjava da komore imaju mogućnost izricanja mjera koje su u njihovoj nadležnosti.

“Ako se utvrde nepravilnosti, onda upravni nadzor obavještava upravno vijeće radi preispitivanja odgovornosti ravnatelja”, dodala je.

Potreban novi zakon

Kazala je da je vrijeme je za reformu sustava.

“I sami to primjećujemo. Ide se u novi zakon, predviđeno je da na sjednici Vlade bude u šestom mjesecu”, rekla je. Usto, pozvala je građane da, ako postoji sumnja na nasilje, prijave policiji ili centru za socijalnu skrb.

Podsjetimo, roditelji nesretne djevojčice uhićeni su u četvrtak navečer. Zasad ih se tereti za kazneno djelo povrede djetetovih prava iz Stavka 3. Kaznenog zakona za koje je predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora.

U subotu će tijekom dana biti izvedeni pred suca istrage te će se donijeti odluka o istražnom zatvoru.

Stanje ozlijeđene djevojčice i dalje je teško. Vitalno je ugrožena i bez svijesti.

Sud će u subotu odlučiti o istražnom zatvoru za roditelje djevojčice kojoj je zdrobljena glava

Komentiraj