Barić: “Prihvatio sam ponudu Jelene Pavičić Vukičević ali ostajem nezavisan”

Prihvatio sam ponudu Jelene Pavičić Vukičević ali ostajem nezavisan
Arhitekt Otto Barić, autor projekta novog nogometnog stadiona u Maksimiru, za Zagreb News govori zašto je pristao biti zamjenik kandidatkinje stranke BM 365  za gradonačelnicu Zagreba
Dinamo je 10. travnja predstavio ideju i vizualni izgled novog stadiona na Maksimiru. Vizuale novog stadiona koji bi bio posve natkriven i mogao primiti 34.000 gledatelja, čija bi gradnja trajala, uključujući i projektiranje, tri godine i koštala 60 milijuna eura, napravio je zagrebački arhitekt Otto Barić.
Dinamov stadion za budućnost nazvao je ovaj projekt GNK Dinamo na web stranici kluba. Proteklih godina u više navrata naglašavali smo potrebu da klub ima novi moderan stadion koji će Dinamovu budućnost podići na još višu razinu. Pri tome je naglašeno da želimo stadion u Maksimiru, na mjestu gdje se stvarala klupska povijest i gdje je na tisuće navijača slavilo pobjede, tugovalo zbog poraza i gdje je u zamrznutim sekvencama legendarnih pobjeda zapisana sva emocija koju navijačice i navijači Dinama osjećaju za svoj klub. U trenucima kada naši igrači pišu nova vječna poglavlja slavnog Dinama, po prvi put predstavljamo ideju i viziju kako mislimo da bi trebao izgledati naš dom!
Na temelju materijala napravljenih u klubu, a usklađenih sa standardima UEFA-e, riječ je o prijedlogu izgradnje stadiona kapaciteta 34.000 mjesta, uz velike parking kapacitete – 300 VIP parkirališnih mjesta i 30 VVIP mjesta, zatim press parking te parking za gledateljstvo. Sva su mjesta na stadionu sjedeća i natkrivena, previđen je fan shop na stadionu, kao i klupski muzej i dodatni komercijalni sadržaji na tribini sjever. Predviđen je i moderan hospitality na području cijelog stadiona, kao i vrhunski opremljen medijski kompleks. Na zapadu je predviđeno 2000 svečanih loža i 1000 njih na istoku, iza kojeg je zamišljen kamp Dinamove nogometne škole s potrebnom infrastrukturom. Gostujuća tribina bila bi na južnom dijelu stadiona. Novi stadion u Maksimiru bio bi potpuno pristupačan, usklađen sa svim preporukama UEFA-e i FIFA-e, a zacrtana je izgradnja objekata za gledatelje s invaliditetom. Na 1000 individualnih sjedalica previđeno je 5 mjesta za smještaj gledatelja s invaliditetom i njihove pratitelje, uz pristupačne ulaze i ostale usluge.
A što su iz Dinama poručili javnosti, Gradu Zagrebu i svojim navijačima? Želimo sudjelovati u izgradnji novog stadiona zajedno sa strateškim partnerom u projektu — Gradom Zagrebom. Pozivamo sve navijačice i navijače Dinama da podrže našu težnju za pokretanjem aktivnosti koje će kroz arhitektonski natječaj, odabir idejnog rješenja i izradu projekta, omogućavanje prihvatljivog modela financiranja i naposljetku kroz izgradnju modernog Dinamova doma, zasigurno podići klub na višu razinu i učiniti ga još boljim, na ponos hrvatskog nogometa! Zagreb, Dinamo i svi njegovi navijači to su zaslužili.
Budući da je stručna arhitektonska javnost osupnuta mojom drskošću da objavim par sličica moje vizije stadiona u Maksimiru, samo da naglasim da ću kao stručni savjetnik GNK Dinamo podržati i pomoći u realizaciji svakom radu koji proizađe iz javnog arhitektonskog natječaja i bude u okviru predviđene cijene, samo velim – nema predaje , objavio je na svom Facebook profilu Otto Barić dan nakon Dinamove prezentacije novog stadiona na Maksimiru. Za ZagrebNews Otto Barić svoju objavu ovako komentira: U dogovoru s Dinamom napravili smo jednu studiju, jedno idejno rješenje – tri slike koje pokazuju moju osobnu viziju kako bi stadion u Maksimiru mogao izgledati, a prema onim pokazateljima koje Dinamo očekuje od tog stadiona. To je struka potpuno krivo protumačila, kao da ja namećem neko svoje rješenje. Ne! Moje rješenje služi primarno zato da bi se svi kandidati za gradonačelnika jasno odredili na koji način Dinamu omogućiti da za svoje novce i za novce nekog stranog investitora izgradi stadion. To znači – ideja je da novi stadion gradi Dinamo i strani investitor, da sve potrebne dozvole i logistiku daje Grad Zagreb, a Zagrepčani za sve to ne daju ni jednu kunu. To što će Grad Zagreb raspisati arhitektonski natječaj za gradnju, to je potpuno u redu. Natječaj će dati rješenje koje će se provjeriti je li financijski isplativo, je li u okvirima koje smo u studiji postavili, a što znači da novi stadion ne smije koštati više od 60 milijuna eura. Moja je ideja bila da pokažem da se može i da se mora napraviti prvi korak, jer do sada su svi o tome samo pričali. Napravio sam konkretan prijedlog i mislim da bi to tako trebalo izgledati, ali ne mislim da je to jedino rješenje, nego je to moje rješenje.
Barić je i sam naglasio da o novom stadionu već godinama slušamo samo prazne priče, posebice u predizborno vrijeme. Je li moguće da se u Zagrebu dogodi ikakav konsenzus – struke, politike, članova i vodstva udruge, koliko je realno da ova studija bude prihvaćena? Mislim da je vrlo realno jer su njezina matematika i provedivost potpuno jasni. Znači, ako Grad Zagrebu Dinamu da mogućnost da kroz pravo, odnosno koncesiju, na 30, 40 ili 50 godina nađe suinvestitora i izgradi stadion, onda je to izvedivo. To može biti plod arhitektonskog natječaja i modela koji sam ponudio, jedno ne isključuje drugo, ali je najbitnije da građani Zagreba ne smiju u tome imati ni jednu kunu štete.
Barić se osvrnuo i na poziciju zamjenika gradonačelnice ako Jelena Pavičić Vukičević pobijedi na izborima: Dobio sam tu ponudu prije dva tjedna, dobro sam promislio, potpuno jasno sam i gospođi Jeleni rekao da mene to interesira samo ako ostanem nezavisan, da ne ulazim u stranku. Volio bih ispunjenje vizije Grada o kakvoj sam govorio u svojoj kampanji, ako to mogu ostvariti u okviru njezine ekipe spreman sam se staviti na raspolaganje. U razgovoru s gospođom Jelenom stekao sam dojam da je ona spremna napraviti jedan kvalitetan izmak i pomak od dosadašnje prakse. To je bio razlog zašto sam tu ponudu prihvatio.

Komentiraj