Patrik Macek/PIXSELL

BARIĆ “Inicijativa o povlačenju Istanbulske konvencije u potpunosti je neustavna”

Ustavna stručnjakinja Sanja Barić za N1 televiziju komentirala je dvije aktualne referendumske inicijative. Barić smatra da je činjenica da su obje inicijative potpise prikupljale istovremeno “savršena taktika”, ali i da su, po njenom mišljenju, pitanja nedvojbeno protuustavna”.

“To je savršena taktika. Poznata je u svijetu, kod nas, to se naprosto tako radi. Moraš naći jednu temu koja privlači ljude, a onda uz to možeš provući temu koju je teže razumjeti. Izborni sustav nije jednostavno razumjeti. Taktika je odlična.”

“Po mom mišljenju, pitanja su nedvojbeno protuustavna. Govorim o inicijativi Narod odlučuje. Naveli su nekoliko pitanja i elemenata izbornog sustava koje žele izmjeniti. Građanima je najpoznatija priča o smanjivanju prava nacionalnih manjina, koja je apsolutno neustavna. Ne radi se samo o smanjenju prava nacionalnih manjina i njihovom predstavljanju u parlamentu nego o promjeni osnovne tektonike izgleda Hrvatskog sabora. Mi s takvom odlukom stvaramo dvije skupine zastupnika, to je ozbiljna stvar o kojoj se ne može na takav način izmijeniti. Što se tiče ostalih proceduralnih elemenata, oni su po mom mišljenju svi od reda neprihvatljivi.

Moram naglasiti da izborni sustav nije dobar, treba ga reformirati i gledam kao najveću vrijednost inicijative da će političke stranke izmijeniti izborni sustav i izborne jedinice. Međutim, ono što su oni sada započeli, radi se o pokušaju promjene pet malih šarafčića u jako kompleksnom sustavu. Promjene tih šarafčića nećete proizvesti željeni učinak, dapače vrlo su opasne. Npr. uvođenje dopisnog i elektroničkog glasovanja, to je pitanje budućnosti, ali ne u uvjetima u kojima ne možete osigurati sigurnost, autentičnost, vjerodostojnost, ne možete spriječiti hakiranje. To je u Hrvatskoj trenutno tehnički vrlo teško izvedivo, čak i nemoguće kad se radi o dijaspori. Smjernice Venecijanske komisije jasno kažu – da takvo glasovanje, ali samo ako se može osigurati sigurnost. Dodala bih da to nema veze s tim je li netko ili nije za referendum. Ustavna kateogrija je racionalna primjena svakog propisa, ako odredba nije moguće biti racionalno primjenjena, to je dovoljan razlog protuustavnosti,” poručila je Barić.

Barić je istaknula kako su prava manjina “trenutno dosegnuta razina prava, svidjelo se to nama ili ne, svidio nam se pojedini zastupnik ili ne”, te kako je odluka o micanju njihovog prava da glasuju za proračun ili povjerevnje vladi, smanjivanje njihovih prava.

“Obrnimo pilu i pogledajmo načelo koje iz toga proizlazi. Mi imamo jednu kategoriju zastupnika kojoj smanjujemo prava. Što da kažemo – pa i predstavnici dijaspore imaju sva prava? Zašto bi glasali o pravima koji se ne primjenjuju na hrvatsku dijasporu? Isti je racio? Vi koristite jedan argument, ne sagledavate cijelu sliku nego idete logikom da vam se netko ne sviđa. Netko vam se ne sviđa jer trenutno podržava neku opciju koju vi ne podržavate. Netko se intimno ne slaže s nekom političkom odlukom i ide odmah napasti. To je sasvim jasno.”

Inicijativu o povlačenju Istanbulske konvencije Barić smatra u potpunosti neustavnom.

“Istina o Istanbulskoj je neustavna i to po dvije točke. Otkazivanje međunarodnih ugovora je isključivo u nadležnosti državnih tijela. Zamislite ugovor koji se nama ne sviđa, ne želimo više pravosudno surađivati sa Srbijom, Crnom Gorom pa ne želimo Vatikanske ugovore. Može li narod odlučivati o otkazivanju međunarodnih ugovora? Naravno da ne, jer Ustav ograničava sve pa čak i narod. Drugi, očitiji razlog je da se na referendumu sadržajno ne smiju mijenjati ljudska prava na način da se ona ograničavaju ili smanjuju. Istanbulska konvencija govori o ljudskim pravima i ravnopravnosti spolova, to je jedna od temeljnih vrednota Članka 3 našeg Ustava. Mi bi otkazivanjem išli u ukidanje, smanjivanje i ograničavanje ljudskih prava i temeljnih vrednota. Zamislite da ukinemo sad bilo koje ljudsko pravo. To većina ne smije moći, to je elementarna abeceda referenduma. Ljudska prava se ne mogu smanjiti na referendumu.”

 

Komentiraj