Barel nafte bi mogao koštati čak 380 dolara! Analitičari JP Morgana: “Tržište nafte je na strani Rusije”

Analitičari financijske korporacije JP Morgan smatraju da bi cijena barela nafte mogla iznositi čak 380 dolara ako se američkim i europskim sankcijama Rusija natjera da smanji proizvodnju nafte.

Države G7 razmatraju kompliciran sistem za ograničavanje cijena ruske nafte kako bi povećali pritisak na režim ruskog predsjednika Vladimira Putina uslijed agresije na Ukrajinu. Međutim, kako piše Bloomberg, Rusija može smanjiti dnevnu proizvodnju nafte za pet milijuna barela, bez da si nanese ekonomsku štetu. Razlog za to je taj što Rusija ima snažnu fiskalnu poziciju. Ovi podaci utvrđeni su analizom u JP Morganu.

No, to bi moglo biti katastrofalno za cijeli svijet. Kada bi se proizvodnja smanjila za tri milijuna barela, na Londonskoj bi burzi barel koštao 190 dolara. Kada bi se proizvodnja smanjila za pet milijuna barela, onda bi barel koštao 380 dolara. Analitičari JP Morgana to su nazvali ‘stratosferskom’ cijenom.

Za njih je izgledno i to da Rusija ne bi smanjila proizvodnju, ali bi mogla smanjiti izvoz, čime bi opet bila nanesena velika šteta Zapadu. Konstatirali su da je tržište nafte – na strani Rusije.

Komentiraj