BARCELONA Prosvjedi zagovornika i protivnika nezavisnosti Katalonije

U četvrtak navečer se u Barceloni održavaju prosvjedi zagovornika nezavisnosti, ali i pobornika jedinstvene Španjolske pa policija strahuje od mogućih sukoba.

Odbori za obranu Republike (CDR), organizacija katalonskih zagovornika nezavisnosti koja je nasilno prosvjedovala posljednja dva dana, sazvala je novi masovni prosvjed u centru glavnog grada Barcelone.

U prethodna dva dana iza sebe su ostavili više zapaljenih automobila, vatrene barikade a u srijedu su gađali katalonsku policiju molotovljevim koktelima kada im se ispriječila na putu prema zgradi katalonske policije pred kojom su htjeli prosvjedovati.

Zahtijevaju oslobođenje zatvorenih katalonskih lidera osuđenih u ponedjeljak na kazne zatvora između 9 i 13 godina, primjenu nezavisnosti proglašene 2017., te odlazak španjolske policije iz Katalonije.

Od ponedjeljka je u sukobima s policijom ozlijeđeno oko 250 osoba. Španjolski ministar unutarnjih poslova izvijestio je u četvrtak kako su u posljednja tri dana ozlijeđena 194 policajca. Bile su privedene 94 osobe.

U četvrtak su, međutim, i skupine za cjelovitost Španjolske u drugom dijelu grada izašle na ulice ogorčene neredima koji traju od ponedjeljka.

„Na njih, na njih“ i „Ja sam Španjolac, Španjolac“, viču noseći španjolske zastave dok je policija palicama morala smirivati neke od njih. Zapaljene su dimne kutije.

Interventna policija nastoji spriječiti kontakt dviju suprotstavljenih grupa prosvjednika.

Stanovnici Katalonije, pokrajine na sjeveroistoku Španjolske sa 7,5 milijuna stanovnika, podijeljeni su oko pune nezavisnosti.

Katalonija od 1978., kada je Španjolska prešla iz diktature u demokraciju, ima svoju vladu, parlament, policiju, škole, bolnice, a katalonski jezik je služben u tamošnjim institucijama. Središnja vlada u Madridu upravlja vanjskom, obrambenom i fiskalnom politikom.

U ponedjeljak je Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godine zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017. kojeg je bio zabranio ustavni sud i posljedičnog proglašenja republike Katalonije. Osuđeni su zbog poticanja stanovništva na ustanak i trošenja javnog novca za organiziranje zabranjenog referenduma.

Komentiraj