Barcelona optužila bivšu upravu za “ozbiljno kriminalno ponašanje”

Predsjednik španjolskog nogometnog diva Barcelone Joan Laporta optužio je bivšeg predsjednika i njegovu upravu za lažne isplate i druge nezakonite aktivnosti u upravljanju klubom.

Laporta je rekao kako je klub naručio neovisnu istragu i reviziju mogućih nepravilnosti tijekom mandata Josepa Bartomeua.

“Ne radi se o tome da je prethodno vodstvo bilo bolje ili lošije. Riječ je o prijavi nadležnom organu za niz veoma teških kaznenih dijela,” rekao je Laporta na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio svoje nalaze, s odvjetnikom Jaumeom Campanerom i financijskim dopredsjednikom Eduardom Romeau.

“Postoji niz vrlo ozbiljnih kriminalnih postupaka, koje možemo opisati kao groteskne”, rekao je Campaner.

Laporta je naglasio kako je Barcelona prošlog tjedna podnijela prijavu lokalnom tužiteljstvu protiv Bartomeua i njegovog odbora zbog nepropisnog upravljanja klupskim sredstvima, pronevjere, lažnog računovodstva i krivotvorenja dokumenata. Tužiteljstvo je potvrdilo da je istraga u tijeku, ali su odbili otkriti detalje.

“Mi nismo suci ni policija, pravosuđe će odlučiti tko je kriv ili ne. Ali naša istraga je otkrila da je bilo isplata bez opravdanja, isplata s lažnim razlogom i nesrazmjernih isplata od strane prethodne uprave”, rekao je Laporta.

Bartomeuovi odvjetnici odbili su komentirati navode sadašnje Barcine uprave, kada ih je kontaktirao Reuters. No, bivši predsjednik je još u listopadu zanijekao bilo kakve kriminalne radnje.

Bartomeu je priveden prošlog ožujka u sklopu policijske istrage u vezi s optužbama za nepropisno upravljanje i korupciju u poslovanju, u sklopu koje su pretreseni i uredi kluba na Camp Nouu. On i njegov bivši savjetnik Jaume Masferrer nisu dali izjavu na sudu i sudac je pristao na njihovo privremeno puštanje na slobodu uz jamčevinu. Slučaj je još uvijek pod istragom španjolskih vlasti.

Ta je istraga proizašla iz optužbi da su Bartomeu i njegov odbor angažirali marketinšku agenciju kako bi organizirali kampanju na društvenim mrežama protiv sadašnjeg i bivšeg osoblja koje je bilo kritično prema njima.

Barcelona je financijsku godinu 2020/2021. završila gubitkom od 481 milijuna eura i ima velikih financijskih problema.

Komentiraj